Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Iedereen smult van Michy Batshuayi, alias Batsman

Michy Batshuayi begeestert media en fans vanaf dag één.Beeld EPA

Hij nam een vliegende start. In Dortmund is Michy Batshuayi (24) box-office. Echte liefde vanaf dag één, met Batsman in de rol van de fladderende hartendief. De superheld die kleur, goals, hilariteit, emoji's en salto's brengt. Ook Bild smult lustig mee van de joker van Borussia.

Op Twitter is hij een fenomeen. Een typetje dat op ludieke en een ontwapenend charmante wijze met zijn fans interageert en provoceert. Op Deadline Day, toen hij in een ziekenhuis binnenstebuiten werd gedraaid, verstuurde hij een plagerige tweet. Een emoticon van een vleermuis, zijn handelsmerk, een blauw en een geel cirkeltje gevolgd door drie puntjes en een glurend paar ogen.

Op speelse manier kondigde Batshuayi aan dat zijn tijdelijke transfer naar Borussia Dortmund zo goed als rond was. Het tellertje van de retweets en de likes begon in een ongelooflijk tempo te tikken. Vier uur later volgde er een tweede: 'Ik heb gehoord dat er een vacature was voor de rol van Batman bij Borussia, dus heb ik beslist die job op te nemen. Hallo Bundesliga, wie gent es dir.' De tweet met een slinkse verwijzing naar voorganger Pierre-Emerick Aubameyang, ook dwepend met Batman, werd zijn populairste tweet ooit: meer dan 16.100 retweets, 1.320 reacties en bijna 53.000 likes. Over de Duitse spellings- en grammaticafouten struikelde niemand.

Twitter bericht wordt geladen...

Het aantal volgers nam alleen maar toe: plus 250.000. Tsjing-tsjing. De populariteit van een Eden Hazard (5,2 miljoen volgers) heeft Batshuayi op het grimmige medium nog lang niet bereikt, maar na zijn transfer wipte hij wel over Kevin De Bruyne (1,3 miljoen). Vooral omdat hij meer aanspreekt. Hij spreekt de taal van de millennial. Met veel emoji's, veel slang, veel swagger en op de juiste toon.

Een scène in het teamhotel op 2 februari voor aanvang van Köln-Dortmund. "Are you ready?" Een voorzichtig hoofdknikje van Batshuayi volstaat voor trainer Peter Stöger om de knoop door te hakken: hij dropt zijn nieuwe aanvaller, amper twee dagen na de afhandeling van diens transfer, meteen in de basis. Een keuze die hij zich niet zal beklagen. Batshuayi neemt een vliegende start: twee goals en een assist. Batsman spant de boog strak aan: met zijn prestatie, een grappige tweet 'Wow, mijn Duits is al erg goed' en een clevere uitspraak 'Geel en zwart zijn altijd mijn lievelingskleuren geweest, omdat Batman en SpongeBob mijn favoriete karakters zijn' verovert hij nog meer harten.

In de fanshop zijn in twee weken al meer dan 3.000 shirts met zijn rugnummer 44 over de toonbank gegaan. Geen speler die beter verkoopt

Na de koele relatie met Antonio Conte op Chelsea is het in Dortmund liefde op het eerste gezicht. Ook met de media, die hij vanaf dag één begeestert. Batsmania. De Bundesliga lanceert ter introductie van de nieuwe spits een knap animatiefilmpje met Batsman in de hoofdrol. Op de website van Der Spiegel krijgt hij een gedicht. En bij boulevardkrant Bild zijn ze dol op hem. In een land met een grijs aanzien kickt Bild op kleurrijke figuren. Celebrity's met een hoek af. Over Aubameyang, met al zijn blingbling, is elke letter geschreven. Met Batshuayi denken ze een nieuw A-figuur in het vizier te hebben.

Weken van verliefdheid

Stiptheid was een probleem destijds bij Standard, bij Marseille en Chelsea. Ook bij Dortmund is Batshuayi al eens vijf minuten te laat gearriveerd, maar dat wordt voorlopig met de mantel der liefde bedekt. Zo gaat dat in weken van verliefdheid. Op weg naar de training geeft hij een handtekeningenjager spontaan een dikke knuffel. Kleine gestes waarmee hij zijn populariteit nog aanzwengelt. Dortmund lijkt in de ban van Batsman. In de fanshop zijn in de laatste twee weken al meer dan 3.000 replicashirts met zijn rugnummer 44 over de toonbank gegaan. Kassucces. Geen speler die momenteel beter verkoopt, ook al kan hij over drie maanden even goed weer weg zijn. In het huurcontract met Chelsea is geen aankoopoptie opgenomen.

Weken van verliefdheid
Beeld AFP

"En toch is er een kans dat hij blijft", zeggen ze bij Dortmund. Bild maant de directie nu al aan de gok te wagen. Een beslissing is er intern nog niet genomen, maar ze dubben. Bij elk doelpunt dat hij scoort, komt er immers een miljoentje bij. Het dreigt een dure operatie te worden. Bij Chelsea zien ze dat met de glimlach gebeuren. Terwijl de geest van Batshuayi op Twitter zijn voormalige ploegmaats aanmoedigt, denken zij al aan volgend seizoen en aan de kassa. Ook in Londen maken ze zich op voor een box-office rond Batsman.