© ISOPIX

3.000 gezinnen krijgen verwarming uit Antwerpse haven dankzij aanleg warmtenet

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) maakt 15,7 miljoen euro vrij voor de aanleg van een warmtenet in de Antwerpse wijken Rozemaai en Luchtbal. Een leiding zal de restwarmte van het bedrijf Indaver naar 3.000 gezinnen in de sociale woningblokken leiden. De werken beginnen normaal in 2020.

Sacha Van Wiele

Antwerpen neemt al een tijdje het voortouw in de aanleg van warmtenetten. Zo is de aanleg van een warmtenet al volop in uitvoering voor de gloednieuwe wijk Nieuw Zuid. Er zijn ook plannen voor het Zilverkwartier, op de grens tussen Berchem en Mortsel, met de restwarmte van het bedrijf Agfa-Gevaert.

“We kregen ook de vraag van de Antwerpse havenbedrijven om een warmtenet te creëren voor de Antwerpse wijken Rozemaai en Luchtbal”, zegt Homans. “Het zou een van de grootste warmtenetten worden. Om dit dossier in gang te brengen, was er een eerste investering nodig van de Vlaamse overheid. We maken daarom 15,7 miljoen euro vrij vanuit de klimaatfondsmiddelen voor de eerste fase. Het gaat om een basisnet vanuit Indaver naar de industrie en de twee wijken. De werken beginnen in 2020. Ongeveer 3.000 gezinnen zullen zo op termijn hun woning kunnen verwarmen met de restwarmte van de industrie. Dit gaat trouwens gepaard met de renovatie van de sociale woningen, zodat die beter geïsoleerd zullen zijn.”

Scholen

Ook zeven scholen en enkele openbare gebouwen worden aangesloten op dit warmtenet. “We moeten als overheid het goede voorbeeld geven”, zegt Homans. “Met deze infrastructuur besparen we jaarlijks 27.000 ton CO2. Daar zit de grootste winst, want op de energiefactuur van de bewoners gaat dit geen groot verschil maken. Op termijn kunnen ook andere bedrijven zich aansluiten op dit netwerk om warmte te leveren of af te nemen. Ook de wijk Luithagen kan aangesloten worden op het warmtenet.”

Het warmtenet voor de wijk Nieuw Zuid zal in eerste instantie worden gevoed met aardgas. Op termijn zal de restwarmte van de verbrandingsoven Isvag in Wilrijk deze nieuwe wijk verwarmen. 40% van deze warmte zal gaan naar woningen, de rest gaat naar bedrijven. 40.000 gezinnen zouden dan warmte krijgen via het warmtenet. Het gaat om een investering van 40,8 miljoen euro. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) had in juli dit jaar ook al 15,9 miljoen euro vrijgemaakt voor dit project.

Tot 1.200 ton CO2 uitsparen

Ook wijken in Antwerpen, Berchem, Mortsel en Edegem worden op termijn mogelijk verwarmd met de restwarmte van het bedrijf Agfa-Gevaert. Een haalbaarheidsstudie wordt in oktober afgerond. Dit warmtenet zou jaarlijkse 800 à 1.200 ton CO2 uitsparen. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 550 à 800 nieuwe wagens. Het gaat om de wijken Zilverkwartier in Berchem, de toekomstige woonwijk aan de Fort V-straat in Edegem en de KMO-zone aan de Vredebaan in Mortsel.