Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend
Beeld Illias Teirlinck

Een kwart van de asielzoekers die zich bij de VDAB aanmelden, heeft na een jaar werk. Groen en Ecolo willen premier Michel de hand reiken. Girl maakt niet langer kans op een Oscar. En doet u in februari (opnieuw) mee met Tournée Minérale?

In het nieuws

1. Kwart asielzoekers bij VDAB vindt werk binnen het jaar

Een kwart van de asielzoekers die zich aandienen bij de VDAB heeft na een jaar werk. Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Werk, verbonden aan de KU Leuven. Vrouwen geraken moeilijker aan een job. 

Een traumatisch verleden, diploma’s die niet altijd erkend worden en culturele verschillen. De zoektocht naar een job voor asielzoekers ligt vol hindernissen. Toch slaagden Shadi, Fayez en Jihad erin een nieuwe carrière te beginnen in België. “We zijn naar hier gekomen om veilig te zijn. Niet voor het geld.”

2. Groen en Ecolo willen Michel de hand reiken met motie van aanbeveling

Groen en Ecolo zullen in de Kamer deze namiddag een motie van aanbeveling indienen om tot een “constructieve samenwerking in het parlement” te komen. Als die motie niet aangenomen wordt, zullen de Groenen de aangekondigde motie van wantrouwen van sp.a steunen.

De kansen dat het minderheidskabinet van premier Charles Michel (MR) overleeft, zijn fors geslonken. N-VA lijkt niet geneigd om nog gedoogsteun te leveren. “Het vertrouwen is zoek”, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover.

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Wat nog rest van het kabinet-Michel voert een toneelstukje op. Dat is geen regering meer, maar wil wel graag regering blijven spelen

In het nieuws
Beeld Stefaan Temmerman

3. De Block wil Palestijnen terugsturen

Nu asielzoekers uit de Palestijnse Gazastrook niet meer automatisch erkend worden, speelt bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) met het idee om de dossiers van reeds erkende vluchtelingen uit die regio te herbekijken – en hen mogelijk terug te sturen.

4. ‘Girl’ grijpt naast Oscarnominatie

De Belgische film Girl van regisseur Lukas Dhondt, komt niet langer in aanmerking voor een Oscar. De Oscar-Academie heeft deze nacht voor het eerst een shortlist gepubliceerd voor negen verschillende filmcategorieën en daar komt Girl niet meer in voor.

5. “God zal Orbán straffen, nu hij mensen uithongert”

Door zijn hulp aan daklozen, Roma en migranten is Gábor Iványi de beroemdste dominee van Hongarije. De ultranationalistische premier Viktor Orbán heeft in de man die zijn huwelijk sloot een tegenstander van formaat. “Het is immoreel wat hij doet.”

Lees ook: Stilzwijgen over Hongarije is het cynisme voorbij

De Red Lions bij hun aankomst vandaag in Zaventem.Beeld Photo News

6. Zo maak je een hockeynatie: “Je mag nooit tevreden zijn”

Dik tien jaar geleden sliep de nationale hockeyploeg tijdens interlands op een camping en betaalde iedere speler zelf voor zijn trainingspak. Vandaag zijn de Red Lions de beste hockeyspelers ter wereld. Het verhaal van de wereldtitel is dat van hoe succes in de sport perfect maakbaar is.

7. Mogelijk link tussen extreemrechtse terreur en Duitse politie

Tussen 2000 en 2006 pleegde NSU bomaanslagen, bankovervallen en moorden op Turkse Duitsers. Een advocaat van de nabestaanden werd onlangs bedreigd door ‘NSU 2.0'. Het heeft er alle schijn van dat die bedreigingen werden geuit door een agente.

Aan het koffieapparaat

1. Bijna 1 op de 5 Belgen nam deel aan Tournée Minérale

Vorig jaar nam bijna één op de vijf Belgen deel aan Tournée Minérale, de actie waarbij wordt opgeroepen om in de maand februari geen alcohol te drinken. Dat blijkt uit een enquête door marktonderzoeksbureau Indiville. Het merendeel van de deelnemers wil opnieuw meedoen.

2. Ik ben geblokt door Maggie De Block en dat is onaanvaardbaar

““@Maggie_DeBlock blocked you.” Geef toe: het kon zo uit een videogame komen. God of War: Forza Democracy 3 of zo. Waarin politici zo veel mogelijk kritische burgers (10 punten) en journalisten (level omhoog) monddood moeten maken.” Chef cultuur Ben Van Alboom pikt het niet dat hij op Twitter werd geblokt door minister Maggie De Block.

Een foto die is geplaatst door null (@fakerholic) op

3. ‘Moordstrookje’ verkozen tot woord van het jaar

Moordstrookje is verkozen tot Woord van het Jaar, zo maakte Van Dale deze ochtend bekend. Het slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is, legt de uitgever uit.