“Ga je minder vliegen of vegetarisch eten?”: neem deel aan de klimaatbarometer

Vandaag starten vijf Belgische universiteiten met de klimaatbarometer. Met deze vragenlijst die iedereen kan invullen, willen de onderzoekers achterhalen wat het klimaatnieuws bij ons teweegbrengt. Maken de berichten je bang en moedeloos? Of werken ze motiverend?

Anton Goegebeur

Niemand wordt blij van het jongste rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus en de VN-weerorganisatie WMO. Vorig jaar werden nogal wat records gebroken: het aantal dagen met ‘extreme hittestress’ was ongezien, de maand september was de warmste ooit, het gletsjerijs in vooral de Alpen smolt ‘uitzonderlijk’ hard, en voor de kust was de zeewatertemperatuur nog nooit zo hoog.

De organisaties waarschuwen dat Europa niet gevrijwaard blijft van de gevolgen van klimaatopwarming. Meer zelfs: het is het snelst opwarmende bewoonde werelddeel. “De kosten van klimaatactie lijken misschien hoog, maar de kosten van niets doen zijn veel hoger”, klinkt het in een verklaring.

Veel alarmbellen dus, maar motiveren die berichten ons ook om ons gedrag te wijzigen? Dat willen onderzoekers van vijf Belgische universiteiten achterhalen. Daarom starten ze vandaag met de klimaatbarometer. “Hoe kijken mensen naar de uitdagingen die voor ons liggen? Maakt het nieuws hen bang en moedeloos of zijn de zorgwekkende berichten juist een reden om verontwaardigd te zijn en motiveert dat om wél te handelen?”, vraagt sociaal psycholoog Vincent Yzerbyt van UCLouvain zich af. Hij leidt het onderzoek samen met gezondheidspsycholoog Ann DeSmet van UAntwerpen. “Wij willen weten hoe al die studies, aanbevelingen van experten en regelgeving van de overheid binnenkomen bij mensen. Dat begrijpen is belangrijk om ons klimaatbeleid in de toekomst vorm te geven.”

Dus ben je van plan om in de toekomst minder te vliegen? Of is het aan de luchtvaart om properdere vliegtuigen te ontwerpen? Eet je weleens vegetarisch? Vertrouw je op onze politici om de klimaatcrisis goed aan te pakken? Of ben je bereid om te betogen voor een beter beleid?

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. Klik hier om deel te nemen. De enquête werd opgesteld door onderzoekers van UAntwerpen, KULeuven, UGent, ULB en UCLouvain.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen