Loper proeft 25 wijnen voor het goede doel tijdens marathon van Londen: "Als ze lekker waren, slikte ik ze in"

Wijnproeven voor het goede doel terwijl je een marathon loopt: het lijkt een slechte combinatie, maar toch is het precies wat wijnverkoper en influencer Tom Gilbey tijdens de marathon van Londen heeft gedaan. In 4 uur en 41 minuten proefde hij alles samen 25 wijnen en zamelde zo 17.000 pond (19.700 euro) in. 

Vrienden van Gilbey stonden om de 1,6 kilometer klaar met een onherkenbare fles wijn. Gilbey, bijgenaamd "the wine guy", proefde 26 glazen wijn tijdens de marathon van Londen, afgelopen weekend. Bij elke stop probeerde hij de druivensoort, het land van herkomst en het oogstjaar van de wijn te raden.

Gilbey dronk 1 glas wijn voorafgaand aan de marathon. Van de 25 proevertjes tijdens de marathon, raadde hij er zeven juist, vier helemaal verkeerd en de rest min of meer goed. Hij voltooide de marathon in vier uur en 41 minuten, inclusief de wijntasting-stops. 

De wijnen varieerden van flessen gekocht bij benzinestations, over miniflessen, een zak wijn in een kartonnen doos tot een Barolo van zo’n 40 pond (46 euro).

Alcohol tijdens het sporten is niet zonder gevaren

Gilbey zei dat de marathon "heel goed" verliep en dat hij aangemoedigd werd door de traktatie van een wijnproevertje na elke 1,6 kilometer. Toch wilde Gilbey voorkomen zich aangeschoten te voelen. "Als de wijnen goed waren, slikte ik ze in en als ze slecht waren spuwde ik ze uit", zei hij.

Huis- en sportarts Tom Teulingkx, wijst ook op de negatieve effecten van alcohol voor, tijdens en na het sporten: "Alcohol dehydrateert want je gaat er meer moeten van plassen. Het zorgt er ook voor dat je bloedvaten uitzetten, waardoor je warmte verliest en het je lichaamstemperatuur ondermijnt".

"Onder invloed van alcohol ga je ook roekelozer sporten, waardoor je meer kans hebt om blessures op te lopen", vertelt Teulingkx. Ook al kan een pintje na een sportprestatie deugd doen, je drinkt er best niet meer dan drie. "Alcohol werkt op de hormonale huishouding, wat zorgt dat je spieren zich minder goed gaan herstellen. En vervang je noodzakelijke recuperatie eiwitten en koolhydraten niet door alcohol."

Al meer dan 17.000 pond ingezameld

Gilbey zegt dat hij de marathon liep "om geld in te zamelen voor het geweldige team van het Sobell House Hospice in Oxford, dat mijn lieve moeder in haar laatste dagen verzorgde", en dat hij hoopte "niet te sterven terwijl hij het deed".

Initieel wilde hij 2.000 pond (2.300 euro) inzamelen voor de instelling die palliatieve zorg aanbiedt aan mensen op het einde van hun leven. Zijn inzamelingsactie bracht al 17.000 pond op. Zijn video op TikTok werd al bijna 4 miljoen keer bekeken.

Meest gelezen