Direct naar artikelinhoud
KUNST

Schilderij van Rik Wouters brengt meer dan 1 miljoen euro op

'Femme en forêt, chapeau bleu à la main, bras lévé' van Rik Wouters.Beeld Sotheby's

Een schilderij van de fauvistische kunstenaar Rik Wouters is bij het Londense veilinghuis Sotheby's over de toonbank gegaan voor 1,2 miljoen pond, omgerekend een kleine 1,4 miljoen euro. Het schilderij werd geschat op 350.000 pond (zo'n 400.000 euro).

De volledige titel van het schilderij, een fauvistisch werk uit 1914, luidt Femme en forêt, chapeau bleu à la main, bras lévé, en toont Wouters' vrouw en muze, Nel. Het geldt als één van Wouters' absolute topwerken, en was sinds 1994 in het bezit van een verzamelaar die anoniem wenst te blijven. Eerder was het te zien op verschillende overzichtstentoonstellingen, waaronder belangrijke expo's in 1922 en 1935.

Sotheby's stelde de minimumprijs in op 280.000 pond (zo'n 320.000 euro) en zou naar alle verwachtingen voor zo'n 350.000 pond (omgerekend een kleine 400.000 euro) over de toonbank gaan. De uiteindelijke prijs van 1,2 miljoen pond, of zo'n 1,4 miljoen euro, markeert een recordbedrag voor een werk van Wouters. In België geldt hij als de belangrijkste vertegenwoordiger van het fauvisme, maar in het buitenland was zijn faam eerder beperkt. Daar lijkt nu verandering in te komen: eerder werd een ander schilderij van Wouters aangeboden in Parijs, voor een gelijkaardige vraagprijs als in Londen, maar werd het ingehouden bij de uiteindelijke veiling. 

Rik Wouters, die ook actief was als beeldhouwer en tekenaar, overleed in 1916 aan de gevolgen van kanker - de schilder was toen amper 34 jaar oud. Zijn erfenis is blijven leven dankzij Nel, de liefde van zijn leven en zijn belangrijkste bron van inspiratie. Nel - officieel: Hélène Philomène Léonardine Duerinckx - was ook zijn belangrijkste model, en is op talloze werken van de vroeggestorven schilder te zien.