Kunstenaar transformeert ‘Mein Kampf’ tot kookboek

Andreas Joska-Sutanto gaat knippend en plakkend aan de slag met Mein Kampf.© AFP

Hitlers ‘Mein Kampf’: een toxisch manifest dat aanzet tot haat? Een Weense kunstenaar ziet dat anders. Hij hanteert de tekst als ruw materiaal om er een kookboek uit te distilleren.

Het is een geduldwerkje waar schaar en lijm aan te pas komen. Sinds 2016 snijdt de kunstenaar Andreas Joska-Sutanto Hitlers Mein Kampf in afzonderlijke delen, om ze daarna weer in elkaar te zetten. Het omstreden manifest knipt hij letter voor letter uit. Het resultaat moet een kookboek worden met de satirische titel Kein Mampf (‘Geen schrokpartij’).

Het idee ontstond toen het auteursrecht van het werk na 70 jaar verlopen was, in 2015. Voor het eerst sinds 1945 werd Mein Kampf toen opnieuw uitgegeven, in een versie die van uitgebreide commentaar was voorzien. De publicatie kwam er niet zonder kritiek, maar de uitgever hield voet bij stuk dat ze uitsluitend pedagogische doeleinden diende.

Hitler schreef zijn pamflet in 1924 en 1925, toen hij in de gevangenis zat voor een mislukte staatsgreep. Het boek telt 782 pagina’s, goed voor meer dan anderhalf miljoen letters die Joska-Sutanto met de hand uitknipt. Na acht jaar heeft de Weense kunstenaar al ruim 800 uur in zijn kunststukje geïnvesteerd. Hij schat dat zo al een kwart van de weg is afgelegd.

Taco’s met kip

Niets maakt Hitler kleiner dan een goeie grap over hem, zei Joska-Sutanto aan de krant Der Standard. Uit iets negatiefs wil hij iets positiefs distilleren. Vooral hoopt hij dat mensen zich meer over het nazitijdperk zullen buigen, om zo in te zien dat de maatschappij niet opnieuw dezelfde fouten mag maken.

In 2018 werd zijn kunstproject voor het eerst voorgesteld in het DÖW in Wenen, het Documentatiecentrum van het Oostenrijkse verzet.

Het is nog niet bekend hoeveel recepten uiteindelijk in Kein Mampf zullen worden opgenomen. Tot nu toe zijn er 22 klaar. De eerste ideeën werden aangereikt door vrienden en familie. Ze suggereerden onder meer een aspergebereiding, een recept voor pizza van de vader van de kunstenaar en instructies voor taco’s met kip.

Ook van de partij is een recept voor Eiernockerl,een typisch Weens gerecht. Hitler was een Oostenrijker en Eiernockerl hoorde bij zijn favorieten. De kunstenaar wil deze eenvoudige klassieker uit de Oostenrijkse keuken ‘depolitiseren’. (gvds)

© AFP