© JCr

Sint-Trudo praat met Jessa over vormen van ziekenhuisnetwerk

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft als een van de enige ziekenhuizen in Vlaanderen, nog niet aangegeven in welk ziekenhuisnetwerk ze willen stappen. “Maar wij gaan nu wel in eerste instantie met het netwerk rond Jessa (Hasselt) praten”, zegt Luc Jenné, voorzitter van de Raad van Bestuur. Vandaag voert de vakbond actie tegen de plannen van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om het ziekenhuislandschap te hertekenen. De wet zit in een finale fase.

Liliana CASAGRANDE/JOZEF CROUGHS

De Block wil dat ziekenhuizen netwerken vormen waarin ze samenwerken. In de toekomst wil ze dan bijvoorbeeld dure machines en zorgprogramma’s toekennen aan een netwerk in plaats van aan individuele ziekenhuizen. Vandaag komen de zeven ministers van Volksgezondheid - dus ook Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) - hier nog eens over samen. De vakbonden hebben schrik dat de maatregelen gevolgen zullen hebben voor werkgelegenheid, werkomstandigheden of geografische spreiding en plannen alvast een actie.

In Limburg waren Jessa en Zol er snel bij om met andere ziekenhuizen akkoorden af te sluiten over de netwerken. In het netwerk rond Jessa zitten ook de ziekenhuizen van Tongeren en Heusden-Zolder, in dat van Genk zitten Overpelt en Maaseik. De ziekenhuisnetwerken zouden aanvankelijk minimaal zo’n 400.000 bewoners moeten kunnen bedienen, dus meer dan twee netwerken zijn in Limburg niet mogelijk. Maar dat is intussen gesneuveld. In de laatste versie van het wetsontwerp is er sprake van maximaal 25 netwerken, dat zullen er zo’n 14 zijn voor Vlaanderen, 2 à 3 voor Brussel en 8 à 9 voor Wallonië.

OCMW

Over Sint-Truiden was tot nu toe geen duidelijkheid. Sint-Trudo kan namelijk net zo goed voor Leuven kiezen als voor Hasselt. Het ziekenhuis ligt dicht genoeg bij het universitair ziekenhuis van Leuven en werkt daar ook al mee samen, maar heeft ook banden met Hasselt. “Wij hebben nu de intentie om prioriteit te geven aan de gesprekken met Hasselt”, zegt Luc Jenné. “Maar dat betekent niet dat we al een keuze hebben gemaakt. We werken met beide ziekenhuizen nu al goed samen.”

Op dit moment is het nog wachten op de definitieve versie van de wet die omschrijft hoe die netwerken er moeten uitzien. Die is er nog altijd niet, ook al omdat dit in Wallonië een stuk moeilijker is dan in Vlaanderen. Daar zit je met meer OCMW-ziekenhuizen waar de politiek graag invloed op heeft. Bovendien brengen OCMW-ziekenhuizen hoge pensioenlasten met zich mee: de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden moeten betaald worden door de lokale overheid. Sint-Trudo heeft daar geen last van als privé-ziekenhuis, ze eindigen ook elk jaar bovenaan de lijst van de ziekenhuizen die er financieel het best aan toe zijn. “Wij draaien elke euro dan ook twee keer om”, zegt Jenné. “Persoonlijk vraag ik me af of er wel een wettelijk kader nodig is voor die ziekenhuisnetwerken. We kunnen ook zelf samenwerken zonder dat de wet ons bestuursmodellen oplegt.”

Oplossing

“De wet zit in een finale fase”, weet Marc Geboers, van Zorgnet-Icuro, de koepel van zorginstellingen. “De tekst is klaar, de afgelopen maanden is daar veel politiek overleg over geweest. De ziekenhuizen hebben ook een brief gekregen van De Block en Vandeurzen met de vraag wie hun voorkeurpartner is.”

Vandaag komen trouwens ook de Walen naar de vergadering, tot nu toe daagden ze vaak niet op. “Wat het pensioen van de vastbenoemden betreft, weten we goed dat de ziekenhuizen die last niet zomaar kunnen dragen. We gaan de overheid een oplossing vragen.”

“We werken op alle niveaus en met alle betrokkenen aan die netwerken”, zegt een woordvoerder van De Block. “Op het terrein zie je dat ziekenhuizen in hun visie en strategie de omslag maken naar zo’n netwerkmodel. Ze willen niet langer alles zelf aanbieden.”