© Dick Demey

“Wie gaat met geld van mijn ecocheques lopen?”

Eind juni dacht Annika Tjoens aan haar ecocheques, die ze twee jaar tevoren in de schuif had gestoken. Helaas was de vervaldatum net verstreken. “Mijn baas heeft die cheques betaald, en nu zijn ze niets meer waard”, foetert ze.

Gunter WILLEKENS/Shauni DEFERM

WIE?Naam: Annika Tjoens (52, bankbediende)Waar: Boskantstraat, Neerpelt

WAT?Ecocheques hebben een strikt afgelijnde geldigheidsduur, maar voor sommige handelaars zit daar wat rek op. De straffen bij overtredingen zijn evenwel zwaar.


“Ik had die cheques klaargelegd, voor de dag dat ik ze kon gebruiken bij de inrichting van mijn woning. Omdat ik niks nodig had, zijn ze uit mijn gedachten gegaan”, zegt Annika. “Op 30 juni, de vervaldag, kwamen ze me weer voor de geest. Op 1 juli ben ik er halsoverkop mee naar Krefel gereden.”

“Helaas, ik was te laat. Het winkelpersoneel zei me dat het die ecocheques niet meer kon registeren. Zo ben ik dus 250 euro kwijt. Mijn baas, die de cheques bij Sodexo had gekocht, heeft dat geld dus voor niets besteed.”

“Begin oktober kwam ik in een andere elektrozaak, waar ik over mijn vervallen ecocheques vertelde. Tot mijn verbazing zeiden ze me dat ik daar wél terecht had gekund, als ik ietsje sneller was geweest. Het blijkt dat de ecocheques tot drie maand na de vervaldatum kunnen worden verstuurd. Klopt dit? Hoeveel ecocheques worden niet ingeruild? En wie wordt daar rijk van?”

OPGELOST...

“Ecocheques zijn vrij van belastingen. Met de maximale geldigheidsduur van 24 maanden wil de overheid het snelle gebruik aanmoedigen, om de handel aan te zwengelen. Springt de uitgever te losjes om met die geldigheidsduur, dan kan hij zijn erkenning verliezen”, zegt VIA (Vouchers Issuers Association).

“Elk jaar wordt twee procent van de papieren ecocheques niet geïnd, goed voor vier miljoen euro. Dat geld blijft bij de uitgever. Die kan dat gebruiken voor de ontwikkeling, van bijvoorbeeld elektronische cheques. Met die elektronische cheques zal de consument worden verwittigd als de vervaldag nadert. Sinds de invoering van de elektronische maaltijdcheque, is het aantal niet-geïnde cheques daar tot 0,1 procent gedaald.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer