300.000 Palestijnen ontvluchten Rafah in Zuid-Gaza, nadat Israël de inwoners heeft opgeroepen het gebied te verlaten.
Foto: Getty Images

Washington Post: VS wil groot offensief in Rafah tegenhouden door Israël informatie te geven voor gerichte acties tegen Hamas

De Verenigde Staten zouden Israël inlichtingen aangeboden hebben voor gerichte militaire  operaties tegen Hamas in Rafah, in Zuid-Gaza. Dat schrijft The Washington Post, op basis van 4 anonieme bronnen in het Witte Huis. Die gerichte operaties moeten een alternatief bieden voor een groot offensief. Ondanks de groeiende internationale kritiek, breidt Israël ondertussen zijn operaties in Rafah uit waardoor 300.000 Palestijnen gedwongen worden te vluchten. 

Gisteren heeft het Israëlisch leger de inwoners van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, opgeroepen om meer gebieden in het oosten van de stad te verlaten. In dat dichtbevolkte gebied schuilen op dit moment bijna 1,5 miljoen Palestijnse burgers. 

Volgens de Verenigde Naties zijn daardoor 300.000 Palestijnen gedwongen moeten vluchten. Philippe Lazzarini, topman van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, uitte gisteren zijn kritiek al op X. "Opnieuw en opnieuw. De exodus wordt voortgezet."

"De Israëlische autoriteiten blijven bevelen tot gedwongen verplaatsing uitvaardigen, ook bekend als 'evacuatieorders'. Dit dwingt mensen in Rafah om naar overal en nergens te vluchten. De claim dat er "veilige zones" zijn, is misleidend. Nergens is het veilig in de Gazastrook", klinkt het.

Ook vanuit Europa wordt er stevig gereageerd op de evacuatieoproep van Israël. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, noemt de oproep "onaanvaardbaar". "We roepen de Israëlische regering op het internationaal humanitair recht te respecteren en geen grondoperatie uit te voeren in Rafah."

Ook Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, noemt de Israëlische evacuatieoproep "onacceptabel". "Israël is volgens het internationaal recht verplicht om burgers veiligheid te bieden. We blijven er bij Israël op aandringen om niet door te gaan met een grondoperatie in Rafah. Dit zou de al ernstige humanitaire crisis verergeren." 

"Gerichte operaties"

Met de grootschalige evacuatieoproep breidt het Israëlische leger zijn omstreden militaire operaties in Rafah verder uit. Maar naar eigen zeggen voert het alleen maar "gerichte operaties" uit in Rafah. Dat stelt legerwoordvoerder Daniel Hagari in een videoboodschap. "Om Hamas te verslaan en al de gijzelaars terug te brengen, focussen we in Rafah op tactische vooruitgang en militaire voordelen." 

"Bij onze operaties hebben we de dichtbevolkte gebieden steeds vermeden. We roepen burgers op om zich te begeven naar humanitaire gebieden en weg te blijven van het spervuur waar Hamas hen in probeert te plaatsen", aldus Hagari. 

Gevoelige inlichtingen

De Verenigde Staten zouden Israël intussen hebben aangeboden om met inlichtingen te helpen bij het lokaliseren van kopstukken en ondergrondse tunnels van Hamas in de Gazastrook. Dat schrijft The Washington Post op basis van 4 anonieme bronnen in het Witte Huis.

De regering van president Joe Biden probeert Israël zo aan te zetten tot gerichte operaties in Rafah en te vermijden dat het een grootschalige aanval zou uitvoeren op het dichtbevolkte gebied.

Daarnaast hebben de VS aangeboden om te voorzien in duizenden noodonderkomens zodat Israël tentenkampen zou kunnen opzetten om er geëvacueerde Palestijnen uit Rafah in op te vangen. De Amerikanen willen ook helpen met de bouw en de voedselbevoorrading van de kampen, luidt het.

De afgelopen 7 maanden stond de VS pal achter Israël in de oorlog in de Gazastrook. Al kon men de afgelopen weken steeds meer scheuren zien in die steun door het torenhoge dodental, dat op dit ogenblik 34.971 Palestijnen telt. Biden dreigt er nu mee de wapenleveringen aan Israël stop te zetten, als het doorgaat met een groot offensief in Rafah.

Ook gevechten in Noord-Gaza

Terwijl alle ogen op Rafah gericht zijn, worden er nog steeds hevige aanvallen uitgevoerd op de rest van de Gazastrook. In Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, heeft het Israëlische leger de inwoners opnieuw opgeroepen om het gebied te evacueren. Opnieuw, want dat gebied had het leger eerder al veroverd, waarna het zich had teruggetrokken. 

Dat tot groot ongenoegen van de Israëlische legerleider Herzi Halevi, die tegen premier Benjamin Netanyahu zijn beklag heeft gedaan over het gebrek aan een strategie over burgerbestuur in de Gazastrook. 

"Zolang er geen diplomatiek proces is om een bestuursorgaan te ontwikkelen in de Gazastrook dat niet Hamas is, moeten we steeds opnieuw campagnes lanceren op andere plaatsen om de infrastructuur van Hamas te ontmantelen. Dat is sisyfusarbeid", zo citeren Israëlische media hem.

Onlangs sprak Netanyahu op de Amerikaanse televisie nog over de toekomst van de Gazastrook. Hij zei daarbij dat het gebied na een nederlaag van Hamas vermoedelijk onder "een soort burgerbestuur" zou komen te staan, "mogelijk met de hulp van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Saoedi-Arabië en andere landen".

Gisteren zei de VAE-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah bin Zayed op X echter dat de VAE niet zou deelnemen aan zo'n bestuur. Het land wil niet betrokken zijn bij een plan bedoeld om "dekking te bieden aan Israëlische aanwezigheid in de Gazastrook", luidt het.

Meest gelezen