Vandalisme

Dag na plaatsing al graffiti op Brugse ‘regenboogbankjes’: “Only white pride”

De regenboogbankjes die de stad Brugge plaatste op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie zijn vannacht al beklad met witte graffiti. Burgemeester Dirk De fauw noemt het incident “niet aanvaardbaar”.

db

“No gay pride, only white pride”, luidt het onderschrift bij een video waarin gemaskerde personen op het Brugse Bargeplein banken in de regenboogkleuren bekladden met witte graffiti. De beelden circuleren op Telegram en zouden dateren van vrijdagnacht. De Brugse politie was nog niet op de hoogte van het incident, maar kon na het bekijken van camerabeelden bevestigen dat de bankjes wit gespoten zijn.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) had de banken, vlakbij het Minnewaterpark, vrijdag pas ingehuldigd. De fauw zat zaterdagochtend in de fitness en reageerde verrast op het nieuws. Hij noemt het incident, waarvan hij voordien niet op de hoogte was, in een telefonische reactie “niet aanvaardbaar”. “Het is een teken van onverdraagzaamheid dat zoiets gebeurt.” De burgemeester hoopt dat de politie de identiteit van de graffitispuiters aan de hand van camerabeelden kan achterhalen.

Verrechtsing

Volgens de Brugse politie zijn de verdachten echter niet herkenbaar op de beelden van de camera’s op het Bargeplein. De kans bestaat wel dat de verdachten op camerabeelden van elders in de stad herkenbaar in beeld komen. Dat ze zichzelf, weliswaar gemaskerd, filmden kan mogelijk helpen bij die zoektocht.

De bankjes kwamen er op initiatief van Brugs gemeenteraadslid Karin Robert (Groen). “Ze nodigen uit tot praten met elkaar”, zei Robert vrijdag over de banken in het Nieuwsblad. “Ze tonen in het bijzonder aan dat we met Brugge de lgbti-gemeenschap steunen, en diversiteit in het algemeen. Gezien de verrechtsing van de maatschappij, zijn zulke symbolen meer dan ooit waardevol.”

In Het Laatste Nieuws noemde burgemeester De fauw de banken vrijdag “zichtbaarheidselementen” die “een belangrijke rol spelen in de strijd tegen discriminatie”. Vrijdag 17 mei, de dag waarop De fauw de banken officieel inhuldigde, was de Internationale Dag Tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT). Zaterdag vindt in Brussel de Pride plaats, een evenement dat lgbti-rechten wil promoten en verdedigen. De organisatie verwacht 250.000 bezoekers.