© Jan Brys

“Kinderen zien vrede anders dan volwassenen”

Lions Club Antwerpen Voorkempen reikte het voorbije weekend voor de veertigste keer de Prijs voor Akwarel uit. Daarmee steunt de organisatie beginnende kunstenaars. Daarnaast werd ook een aantal vredesposters van kinderen onderscheiden.

jbr

Ieder jaar sturen scholen uit de provincie Antwerpen vredesposters gemaakt door leerlingen van 11 tot 13 jaar in. Daaruit worden er dan twaalf gekozen die in de Ruiterhal worden getoond.

De 13-jarige Beyza Ata uit het Koninklijk Atheneum van Merksem kreeg bovendien een bijzondere vermelding voor haar creatie. Begeleid door haar leerkracht plastische opvoeding Joost Staels ontwierp ze een kleurrijke combinatie van vredessymboliek en natuurlijke elementen.

“Ik begon na te denken over vrede en zo kwam ik bij ideeën als geen oorlog, kinderen, maar ook natuur. De natuur is rust en rust is vrede. We mochten geen tekst gebruiken. Daarom koos ik voor het teken van vrede met daarrond allemaal dingen uit de natuur zoals bloemen en zo”, vertelt de 13-jarige Beyza.

Diana Avramova uit Sint-Katelijne-Waver pakte de Eerste Prijs Akwarel 2018. Haar werk Concentration werd uit de 143 inzendingen gekozen door een jury die ieder jaar van samenstelling verandert.

“Het is onze bedoeling beginnende kunstenaars aan te moedigen met hun werk naar buiten te komen”, zegt Marc Roels van de Lions Club Antwerpen Voorkempen.