Waalse en Vlaamse onderwijsvakbonden verzamelen in Brussel.
Foto: Belga

Onderwijsvakbonden komen op straat in Brussel: "Waalse en Vlaamse collega's willen samen signaal geven"

De onderwijsbonden verzamelen vandaag in Brussel voor een nationale betoging. Ze willen onder meer de hoge werkdruk en structurele onderfinanciering aanklagen. Het gaat om een initiatief van de Franstalige onderwijsbonden, maar ook hun Vlaamse collega's stappen mee. "We voelden dat er heel wat Vlaamse mensen in het onderwijs samen met de Waalse collega's een signaal wilden geven", zegt Nancy Libert van de socialistische vakbond ACOD.

Voor de eerste keer sinds 1996 gaat het om een nationale onderwijsbetoging: de vakbonden van zowel het Nederlandstalig als het Franstalig onderwijs roepen samen op om te staken. "De bedoeling is om ons als sector eensluidend te laten horen voor de verkiezingen van juni", klinkt het bij verschillende betogers.

"De problemen in het onderwijs lopen in grote lijnen gelijk, over de taalgrens, en over de grenzen van de onderwijsniveaus heen", zegt Nancy Libert van de socialistische vakbond ACOD. "Er is een structurele onderfinanciering, een hoge werkdruk en een hele reeks hervormingen waarbij het personeel in het onderwijs niet wordt gehoord."

"De kwaliteit moet omhoog en dit moet weer een werkbare job worden. De mensen zitten echt op hun tandvlees en willen met deze staking het signaal geven dat het zo niet verder kan."

In mei organiseren de Vlaamse vakbonden ook nog acties op 5 verschillende dagen, in verschillende steden. "We willen vandaag al laten zien dat we bereid zijn om met veel op straat te komen", zegt Jarmo Van Regemorter van ACOD. "We maken ons klaar om de strijd aan te gaan. In mei staken we nog eens. We zullen zien wat daarna nog moet gebeuren."

Meest gelezen