© rr

Jeroen Piqueur, ex-topman Optima, ziet ook zoon en dochter in gevangenis belanden: van luxe naar miserie en mogelijk kerst in cel

De kerstperiode kondigt zich bijzonder somber aan voor gewezen Optima Bank-boegbeeld Jeroen Piqueur. Na een nachtelijk verhoor besloot de Gentse onderzoeksrechter hem gisterochtend aan te houden voor zijn rol in de ondergang van de bank. De grootste kaakslag volgde toen bleek dat in één klap ook zoon Ruben en dochter Rebecca in de cel vliegen.

phu

Heimwee moet Jeroen Piqueur hebben naar lang vervlogen tijden. Vastgoedbeurzen in Cannes met het voltallige Gentse schepencollege in zijn zog, copieuze maaltijden in zijn privérestaurant met bekende Vlaamse politici. Of boottripjes met zijn luxejacht in het gezelschap van de beau monde: jarenlang leek hij werkelijk on top of the world. Overal geliefd, overal kind aan huis, de dromen onbegrensd. Tot hij in het vaarwater geraakte van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). En wat later ook de Nationale Bank aangaf dat er sprake was van “aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken”.

© Tom Daem

Anderhalf jaar nadat zijn bank door de Gentse rechtbank van koophandel failliet is verklaard en boot en Porsche aan de ketting zijn gegaan, lijkt Piqueur ook strafrechtelijk met zijn rug tegen de muur te staan. Maandagavond werd hij door onderzoeksrechter Annemie Serlippens ontboden voor verhoor. Een verhoor dat, bevestigt zijn advocaat Raf Verstraeten, tot diep in de nacht duurde. Een bewuste strategie.

Ook kinderen mee in het bad

Gisterochtend volgde de mokerslag: een aanhouding. Meteen gevolgd door nog een tweede, allicht veel hardere klap: Piqueur kreeg te horen dat ook zijn kinderen in de cel vliegen. Het Gentse gerecht bevestigt dat dochter Rebecca en zoon Ruben Piqueur eveneens aangehouden werden.

Sleurt hij hen mee in zijn val? Dat het gerecht ook bij hen uitkomt, is niet onlogisch. Zoon Ruben was voormalig bestuurder van Optima Bank, dochter Rebecca bestuurder van Imaco, de vennootschap waarlangs hij zich verrijkt zou hebben op kap van Optima Bank. “600.000 euro per jaar? Dat zijn tegenprestaties voor allerlei managementsdiensten”, zei Jeroen Piqueur daar zelf over. Het gerecht ziet dat anders en spreekt van misbruik van vennootschapsgoederen. Anders gezegd: zich op bedrieglijke wijze verrijken.

“Perceptie tegen”

De driedubbele aanhouding kwam gisteren bijzonder hard aan bij de rest van de familie. De vrouw van Piqueur was te verbouwereerd om te reageren. De clan-Piqueur wijst met een beschuldigende vinger naar “dé media”, die door te schrijven over de luxueuze levenswandel van Jeroen Piqueur een “verkeerde perceptie” zouden hebben gecreëerd. Dat het gerecht nu, anderhalf jaar nadat de bank failliet is verklaard, overgaat tot aanhoudingen wordt gezien als een complot.

© ID/ photo agency