© Dirk Vertommen

Totale omwenteling voor GO! Atheneum Heist: nieuwe richtingen en één miljoen euro investeringen

Het GO! Atheneum in Heist-op-den-Berg start een land- en tuinbouwschool op, de vierde van het gemeenschapsonderwijs in Vlaanderen. De komende maanden wordt de campus helemaal omgevormd om tegen 1 september aan een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen.

Bert Provoost

De Vlaamse regering heeft formeel haar fiat gegeven voor de oprichting van de Heistse land- en tuinbouwschool. “We leven hier in een landelijke omgeving, waar heel wat vraag is naar jonge mensen die weten hoe ze planten en dieren moeten verzorgen. Vandaag zijn er al een veertigtal leerlingen uit Heist-op-den-Berg die land- en tuinbouwrichtingen volgen in scholen in Mechelen, Herentals, Vilvoorde en Geel. Vanaf komend schooljaar wordt de blinde vlek in deze regio ingevuld en kunnen zij ook hier terecht”, zegt directeur Jan Reymenants.

Daarom wordt het aanbod fel vernieuwd. “De helft van de huidige studierichtingen verdwijnt. Je kan bij ons dus niet meer richtingen als elektriciteit, mechanica, economie of Latijn volgen. Wel richten we ons nog meer op wetenschappelijke richtingen, maatschappij en welzijn, voeding en horeca en dus ook land- en tuinbouw. We starten met richtingen als ‘biotechnische wetenschappen’ en ‘plant-, dier- en milieutechnieken’ (TSO), ‘tuinaanlegger’ en ‘plant, dier en milieu’ (BSO)”, geeft de directeur als voorbeeld.

De ingreep moet ook een antwoord bieden aan de evolutie van de leerlingenaantallen, die al een tiental jaren teruglopen. “Dit nieuwe verhaal met een uniek aanbod voor deze streek moet voor een kentering zorgen. We hebben nu 350 voltijdse en 205 deeltijdse leerlingen en dat aantal willen we opnieuw doen stijgen. We verwachten dat we met onze land- en tuinbouwrichtingen leerlingen gaan kunnen aantrekken in het gebied tussen Tremelo, Aarschot, Herentals, Lier en Mechelen.”

Metamorfose van één miljoen euro

De school maakt de komende maanden een ware metamorfose mee, de bouwvergunning wordt eerstdaags ingediend. Zo worden er nieuwe labo’s ingericht voor de wetenschapsrichtingen. Maar de grootste investeringen gaan natuurlijk naar de land- en tuinbouwschool. “De oude paviljoenen achter onze nieuwbouw zijn deze zomer afgebroken. Daar komen 800 vierkante meter serres en een loods van 400 vierkante meter. We kopen ook zaken als tractoren en graafmachines aan en we werven gespecialiseerde leerkrachten aan.”

Ook moeten er dierenverblijven gebouwd worden. “Paarden en koeien gaan we hier niet houden, maar voor de rest wel zowat alles. De komende maanden laten we hier verblijven bouwen voor vissen, reptielen, vogels, knaagdieren, pluimvee en kleine neerhofdieren. Leerlingen leren dan hoe ze hen moeten verzorgen en kweken.”

Met de investering die de Scholengroep van het GO!-gemeenschapsonderwijs doet, is naar verluidt een bedrag van een miljoen euro gemoeid.

Ook buiten schoolmuren

De nieuwe richting zorgt niet alleen binnen de schoolmuren voor een totale omwenteling. Ook daarbuiten blijft de verandering niet onopgemerkt. “Het is bijvoorbeeld de bedoeling om een winkeltje open te doen waar de buurt groenten en fruit kan komen kopen. We betrekken ook gemeentelijke of provinciale gronden. Zo zouden we het domein aan het Hof van Riemen mee kunnen onderhouden en er projecten ontwikkelen. Ook in de Averegten zie ik op het vlak van onderzoek en educatieve projecten heel wat mogelijkheden. Een droom is ook om in Heist een arboretum te maken waar heel wat boomsoorten getoond kunnen worden. Verschillende soorten schapen en geiten zouden we dan weer graag onderbrengen op gemeentelijke gronden, waarbij ze die kunnen begrazen”, klinkt het.

Hotelschool

De groenten- en fruitsoorten die de leerlingen kweken, serveren ze ook in de twee restaurants die ze zelf openhouden. “Ook nieuw volgend schooljaar is onze hotelschool. Ook daar was nood aan en daarmee kunnen we ons ook onderscheiden van de andere scholen uit de omgeving”, klinkt het.

De school organiseert op 21 april een open dag om de nieuwe richtingen verder toe te lichten.