© PKK

Driedubbele rampspoed in Frans Masereelcentrum: acht brandweerkorpsen zone Taxandria rukken uit (om te oefenen)

Het Frans Masereelcentrum in Kasterlee was dit weekend het decor voor drie calamiteiten. In totaal namen acht korpsen van de hulpverleningszone Taxandria deel aan een dubbele oefening: vrijdagavond in het duister, zaterdagmorgen bij daglicht.

Paul Keyenberg

Het internationaal gerenommeerde Frans Masereelcentrum voor grafische kunst in Kasterlee was dit weekend het toneel van opeenvolgende rampscenario’s. Bij de werken aan de nieuwbouw voor expo’s en ateliers had een arbeider bij de val van een stelling een zware rugblessure opgelopen. “Daarnaast was achteraan het domein aan de Masereeldijk een uitslaande brand ontstaan in een ruimte met gevaarlijke stoffen”, vertelt sergeant Stef Borghs van de Kastelse brandweer die deze rampoefening organiseerde.

Op het automatische brandalarm kwamen vrijdagavond de korpsen van Kasterlee, Merksplas, Hoogstraten en Vosselaar in actie, zaterdagochtend tevens de brandweerwagens van Rijkevorsel, Turnhout, Beerse en Arendonk. Ook brandweerman Stijn Bartels, die niet van dienst was, kwam met zoontjes Korneel en Kobe een kijkje nemen. “Kobe wil later ook brandweerman worden”, weet Stijn. “Maar daarnaast heeft hij nog honderd-en-één andere carrièreplannen.”

© PKK

Interventieplannen

Terwijl de hulpdiensten volop in de weer waren, ontstond ter plaatse nog een brand met sterke rookontwikkeling. De officier van dienst, luitenant Jan Peeraer van de Merksplasse brandweer, leidde de operatie. “Taxandria is de enige zone die dergelijke grootschalige oefening organiseert op zonaal niveau”, vertelt woordvoerster Ruut Van Laer. “En de rampoefening werd zeer efficiënt aangepakt”, voegt sergeant Borghs van de Kastelse spuitgasten eraan toe. “Toch stellen we bij de ‘debriefing’ en de bijhorende evaluatie telkens zaken vast die voor verbetering vatbaar zijn. Zo is het noodzakelijk zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de VIP-kaarten, de kaarten met de voorafgaandelijke interventieplannen (vandaar VIP) die in elke grote infrastructuur aanwezig moeten zijn, én waarover wij als hulpverleners ook steeds moeten kunnen beschikken.”

Arbeiders in de knoei

De bouwwerf waar het nieuwe gebouw van het Frans Masereelcentrum wordt opgetrokken, was bij de oefening letterlijk de ‘hotspot’ van het gebeuren. Wadek, een Poolse arbeider, kwam aan de gealarmeerde brandweer melden dat een collega van de stelling was gevallen en zwaargewond was. Meteen daarop weerklonken achteraan het terrein luide knallen.

De brandweerkorpsen startten meteen met de bestrijding van een brand in een gebouw met gevaarlijke stoffen. Terwijl ze daarmee bezig waren, werden ze geconfronteerd met rookontwikkeling in één van de huisjes waar normaal residerende kunstenaars wonen. Eén van de arbeiders had met zijn lastoestel in zijn tijdelijke verblijfplaats een tweede brand met zware rookontwikkeling én een derde rampscenario veroorzaakt. De brandweerlui moesten nog een zware deur forceren om ook die derde klus te klaren.