Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Israël: lichamen van drie gijzelaars gevonden, onder wie Duits-Israëlische Shani Louk

Het lichaam van de Duits-Israëlisch Shani Louk werd gevonden, zo meldt het Israëlische leger op vrijdag.Beeld Instagram

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Interview. ‘Het taboe is eraf: Israël pleegt genocide’: voor VN-rapporteur John Dugard was Zuid-Afrika een les en Gaza is de test

Tijdlijn. ‘De Nakba duurt tot vandaag voort’: tijdslijn van het Israëlisch-Palestijns conflict.

• Achtergrond. Eerste beperking op Amerikaanse wapens voor Israël is ‘symbolisch belangrijk’

Live

  1. Israël: lichamen van drie gijzelaars gevonden, onder wie Duits-Israëlische Shani Louk

    Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gijzelaars gevonden in de Gazastrook. Dat zegt woordvoerder Daniel Hagari op vrijdag.

    Het gaat over de lichamen van Shani Louk (22), Amit Buskila (28) en Itzhak Gelerenter (53). Ze waren allen aanwezig op het Nova-muziekfestival toen Hamas het festival op 7 oktober aanviel. Beelden van hoe de Duits-Israëlische Louk in de laadruimte van een voertuig lag, gingen de wereld rond. In oktober raakte al bekend dat ze overleden was.

    Lees ook. Feestgangers hoorden eerst de knallen niet door de muziek: reconstructie van de urenlange slachtpartij op een festival in Israël

  2. Hezbollah reageert met rakettenregen op dodelijke aanval van Israël

    Hezbollah heeft vanmiddag een zeer grote raketaanval op het noorden van Israël uitgevoerd, zo meldt het Israëlische leger. De Iron Dome, het Israëlische luchtverdedigingssysteem, zou alle raketten hebben onderschept. Brokstukken hebben wel twee Israëliërs licht verwond, zo maakte een Israëlisch ziekenhuis in de regio bekend.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Volgens het Israëlische leger gaat het om zo’n 75 raketten. Daarmee is het volgens Israëlische media een van de grootste aanvallen van Hezbollah sinds 7 oktober. Het zou een reactie zijn op een droneaanval van het Israëlische leger op Zuid-Libanon eerder vandaag, waar volgens het Israëlische leger drie mensen bij werden gedood. Twee van hen waren volgens Libanese autoriteiten van Syrische afkomst.

    Sinds 7 oktober nemen het Israëlische leger en Hezbollah elkaar regelmatig onder vuur. Hezbollah is een bondgenoot van Hamas. Deze week lijken die aanvallen geïntensiveerd, nadat Israël een commandant van Hezbollah had gedood. Zo reageerde het Israëlische leger gisteren met meerdere luchtaanvallen op Noordoost-Libanon na droneaanvallen van Hezbollah.

    Dylan van Bekkum

  3. Rector UGent gaat in dialoog met bezetters

    Rector Rik Van de Walle zal omstreeks 16.00 uur naar het UFO-gebouw trekken, dat sinds vorige week maandag bezet wordt door een driehonderdtal studenten en UGent-medewerkers. Hij zal er in dialoog gaan met de actievoerders. Afgelopen nacht werd nog duidelijk dat de Gentse universiteit bekijkt of ze drie samenwerkingen met Israëlische instellingen kan beëindigen.

    Een algehele boycot van Israël, dat na een terreuraanval op 7 oktober vorig jaar een bloedige oorlog uitvoert in Gaza, komt er niet. Dat is nochtans de eis die de bezetters van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent hadden gesteld.

    Eerder deze week waren de bezetters al uitgenodigd om in delegatie een onderhoud met de rector bij te wonen. Maar dat ging niet door omdat de studenten geen interesse hadden in een besloten vergadering. Nu komt er dus toch een dialoog in de publieke ruimte.

    Beeld BELGA
  4. Israëliërs vallen opnieuw vrachtwagen met hulpgoederen aan op Westelijke Jordaanoever

    Tientallen Israëliërs hebben een vrachtwagen in brand gestoken die hulpgoederen vervoerde, bestemd voor de Gazastrook. Bij de aanval raakten de chauffeur en soldaten van het Israëlische leger gewond. Dat meldt hetzelfde leger vrijdag. De schuldigen zijn volgens de Israëlische media kolonisten die het vervoer wilden belemmeren.

    De gebeurtenissen speelden zich af in de buurt van Kokhav Hashahar, een regio in de Westelijke Jordaanoever die al sinds 1967 wordt bezet door kolonisten. Volgens het leger, dat de kolonisten en de chauffeur uit elkaar haalde, reageerden tientallen burgers met geweld waardoor drie Israëlische soldaten "lichtgewond" raakten. De Israëlische autoriteiten zeggen dat ze er alles aan gaan doen zodat de daders van de aanval voor een rechter verschijnen.

    Het is niet de eerste keer dat radicale kolonisten vrachtwagens plunderen en in brand steken. Op 1 mei werden twee vrachtwagens en op 7 mei vijfendertig vrachtwagens aangevallen door Israëlische extremisten. De binnenkomst van humanitaire hulp is grotendeels geblokkeerd bij de twee belangrijkste grensovergangen - Kerem Shalom vanuit Israël en Rafah vanuit Egypte.

  5. België maakt 4 miljoen euro extra vrij voor Palestijnse steun

    Ons land maakt vier miljoen euro extra vrij voor Palestijnse steun. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) vrijdag aangekondigd tijdens een werkbezoek aan de Palestijnse gebieden. Drie miljoen euro daarvan is voorzien voor UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, één miljoen gaat naar ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie.

    Ons land herbevestigde recentelijk nog zijn meerjarige steun aan UNRWA. Het gaat om een bijdrage van 27,5 miljoen euro over een periode van drie jaar (2024, 2025 en 2026) aan de zogenoemde kernfinanciering. Daar komt nu dus drie miljoen euro directe steun bij. "Ik ben daar heel blij mee", aldus minister Gennez. "Wij zijn UNRWA altijd blijven steunen, ook in moeilijke momenten. Ik heb hier deze week duidelijk gezien hoe belangrijk hun werk is en hoe groot de noden op het terrein zijn. UNRWA zorgt voor stabiliteit in de regio en zet in op ziekenhuizen, scholen en sociale bescherming."

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en de Palestijnse minister Wael Zakout in Ramallah. Beeld BELGA

    In januari dit jaar beschuldigde de Israëlische regering 12 UNRWA-medewerkers ervan betrokken te zijn geweest bij de Hamasaanval van 7 oktober. Daarop besloten zowat 15 landen, waaronder grote geldschieter de Verenigde Staten, om hun financiering voor het agentschap te staken. Daardoor daalden de inkomsten van UNRWA met meer dan de helft, terwijl de noden in de Palestijnse gebieden net enorm waren.

    In opdracht van de Verenigde Naties onderzocht de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna de beschuldigingen. Uit het rapport bleek vervolgens dat de Israëlische regering geen bewijzen heeft geleverd voor de aantijgingen en dat ze sinds 2011 nooit bezorgdheden heeft geuit over het UNRWA-personeel.

    De meeste donoren die hun steun hadden opgeschort, besloten daarna hun financieringspauze te beëindigen. Onder meer de Verenigde Staten, de grootste geldschieter die goed is voor zowat 300 miljoen dollar per jaar, en ook Vlaanderen hebben de steun echter (nog) niet hervat. Gennez, die al meermaals onderstreepte dat UNRWA "de ruggengraat van de humanitaire hulp in Gaza is", hoopt dan ook dat alle donorlanden snel hun steun voor het VN-agentschap hervatten.

    Naast de steun voor UNRWA, investeert België ook één miljoen euro in de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), een VN-agentschap dat een programma heeft met de focus op de wederopbouw van Gaza en tewerkstelling in de regio. "België is het eerste land dat aan boord stapt van dit programma", aldus Gennez. "Sinds 7 oktober is de Palestijnse economie met 50 procent ingestort en binnen de Palestijnse gebieden zijn er 500.000 jobs gesneuveld. We willen met deze noodzakelijke investering een signaal geven dat we de Palestijnen niet in de steek laten en een boost geven aan de Palestijnse economie", besluit Gennez.

  6. Israël bij Internationaal Gerechtshof Den Haag: Zuid-Afrika drijft spot met betekenis van genocide

    Israël vindt dat Zuid-Afrika de spot drijft met de betekenis van het woord ‘genocide’. Dat betoogde een advocaat van Israël bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

    Het Afrikaanse land beschuldigt Israël van genocide in Gaza, een aantijging die wat Israël betreft ‘volledig is losgezongen van de feiten en omstandigheden’. ‘Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide’, aldus de advocaat van het land over de Gazastrook.

    Gisteren mocht Zuid-Afrika een pleidooi houden, vandaag was het de beurt aan Israël om te reageren op de eis van Zuid-Afrika. Dat land wil dat het ICJ Israël opdracht geeft het militaire offensief in de zuidelijke stad Rafah te staken.

    Zuid-Afrika meent dat Israël in de Gazastrook handelt in strijd met het Genocideverdrag uit 1948, maar die beschuldiging werpt Israël dus verre van zich. Afgelopen januari drong het hof er bij Israël al op aan zoveel mogelijk slachtoffers in Gaza te vermijden, maar de rechters bevolen geen einde aan het offensief in het gebied. De voorbije maanden drong Zuid-Afrika bij het VN-hof aan op strengere maatregelen.

    Maartje Geels

    Lees ook.Het taboe is eraf: Israël pleegt genocide’: voor VN-rapporteur John Dugard was Zuid-Afrika een les en Gaza is de test

  7. Eerste hulpgoederen bereiken Gaza via tijdelijke drijvende haven

    De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht via X. Er zullen geen Amerikaanse militairen aan land gaan in Gaza.

    Washington kondigde begin maart aan dat het een drijvende haven wilde bouwen die, eenmaal operatief, twee miljoen maaltijden per dag zou moeten kunnen verwerken. Gisteravond legden de Amerikanen de laatste hand aan de aanleg van de haven.

    De drijvende haven van bovenaf.Beeld AFP

    Of het Amerikaanse project veel verlichting zal bieden is maar de vraag; Israël weigert tot dusver om op grote schaal buitenlandse humanitaire hulp toe te laten, hoewel het land onder Amerikaanse druk de voorbije weken toch enkele doorgangen openstelde.

    Zelfs wanneer alles volgens plan verloopt, dan nog is de hulp die via de haven Gaza kan bereiken onvoldoende om alle Palestijnen te helpen, waarschuwden de VS al eerder. Naar schatting kunnen via de maritieme corridor een half miljoen Gazanen worden geholpen, terwijl alle 2,3 miljoen Palestijnen met nijpende voedselonzekerheid kampen.

    Maartje Geels

  8. Dertien ministers van Buitenlandse Zaken waarschuwen Israël voor offensief in Rafah

    De ministers van Buitenlandse Zaken van dertien landen hebben Israël in een brief gewaarschuwd voor de gevolgen van een omvangrijk militair offensief in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Ze doen in de brief ook een oproep tot meer hulp voor de Palestijnse bevolking, aldus de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

    De brief werd woensdag verstuurd en is specifiek gericht aan Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. De dertien ministers beklemtonen in eerste instantie het recht op zelfverdediging van Israël. Ze veroordelen ook de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober 2023.

    Maar daarnaast roepen ze de regering van premier Benjamin Netanyahu ook op om al het mogelijke te doen om de humanitaire crisis in de Gazastrook te verlichten. Zo vragen ze om alle grensovergangen naar het Palestijnse gebied open te stellen voor de levering van hulpgoederen.

    Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben zes landen van de G7 − de groep van zeven grote westerse industrielanden − de brief ondertekend: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en Canada. Alleen de Verenigde Staten, een traditionele bondgenoot van Israël, ontbreken. Voorts hebben ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Australië, Denemarken, Finland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Zweden hun handtekening geplaatst onder de brief.

  9. Spanje weigert Deens schip met wapens voor Israël

    Een schip met een lading wapens die bestemd zijn voor Israël, heeft van de Spaanse regering geen toestemming gekregen om aan te meren in een Spaanse haven. Dat heeft Jose Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, donderdag bekendgemaakt.

    Het schip Marianne Danica, dat onder Deense vlag vaart, had toestemming gevraagd om op 21 mei aan te leggen in de haven van Cartagena, in het zuidoosten van Spanje. Volgens de krant El Pais heeft het schip 27 ton explosieven aan boord. De uiteindelijke eindbestemming voor het transport is de Israëlische havenstad Haifa.

    Spanje heeft de toegang tot de haven van Cartagena geweigerd. 'Het is de eerste keer dat we op deze manier handelen, omdat het ook de eerste keer is dat we hebben ontdekt dat een schip met wapens voor Israël een Spaanse haven wil aandoen', zegt minister Albares.

    Het verbod om in Spanje aan te meren zal voortaan gelden 'voor elk schip dat wapens transporteert met Israël als bestemming', aldus de minister. 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal deze tussenstops systematisch afwijzen om een voor de hand liggende reden: het Midden-Oosten heeft niet meer wapens nodig, maar meer vrede.'

    Spanje is binnen de EU een van de meest kritische landen ten opzichte van het Israëlische offensief in de Gazastrook. Het land heeft zijn wapenleveringen aan Israël opgeschort.