© Frederik Beyens/RR

Lekker bij zomers weer: hier eet je de beste tomaat-garnaal

Tomaat-garnaal is een van de meest gegeten gerechten in ons land, ook door toeristen. Dat heeft veel te maken met de onberispelijke kwaliteit van onze grijze noordzeegarnalen. Dit gerecht verdraagt geen middelmatigheid en geen fantasietjes. Alleen de beste garnalen, tomaten, een beetje mayonaise en veel liefde zorgen voor een onverbeterlijk resultaat.

Luc Hoornaert

Toch wordt dit schijnbaar belachelijk eenvoudig gerecht vaak herleid tot een aanfluiting ervan. In de volgende restaurants eet je tomaat-garnaal zoals het hoort te zijn.

© Frederik Beyens

IJkpunt: Brasserie Louis

Deze brasserie is onlosmakelijk verbonden met Lier. Horlogemaker Louis Zimmer was de eerste ereburger van de stad en vormde samen met Felix Timmermans, Isidore Opsomer en Louis Van Boeckel het beroemde Klavertje Vier van Lier. Als je hier bent, moet je in de Zimmertoren kennismaken met zijn vernuft.

De brasserie heeft op een aparte kaart haar klassiekers verzameld, een hommage aan de brasseriekeuken waarop een uitstekende tomaat-garnaal met prima frietjes niet ontbreekt.

Zimmerplein 2, 2500 Lier, 03-488.77.40

© RR

Oldskool: De Bomma

Restaurant De Bomma, gelegen in het drukste stukje van de stad, is net als de naam doet vermoeden een eerbetoon aan langzame stoofpotten en bewerkelijke oldskool gerechten die door ons jachtige leven minder op tafel komen wegens tijdgebrek.

De inrichting is fris en stemmig met uiteraard veel foto’s van bomma’s aan de muren. Een ideaal decor om een tomaat-garnaal te brengen die zich onderscheidt van de main-stream. Deze klassieker is hier een schot in de roos.

Suikerrui 16, 2000 Antwerpen, 03-227.49.26

© put

Aziatisch: Ko’uzi

Tomaat-garnaal is een klassieker en dan raad ik je aan om dit gerecht in een sushibar te gaan eten? De getalenteerde Junko Kawada laat zich niet muilkorven door de strikte regels van de klassieke Japanse sushikunst. Ze heeft een reeks creatieve sushi waarin ze grenzen probeert te verleggen.

In deze reeks zit een subtiele sushi met tomaat, garnaal en basilicum, afgewerkt met een likje mayo. Een mooi alternatief als je eens op een andere manier in vervoering van tomate-crevettes wil geraken.

Leopoldplaats 12, 2000 Antwerpen, 03-232.24.88

© WDK

Kwalitatief: RAS (Zuiderterras)

“Architectuur is het terugvinden van iets wat nooit heeft bestaan”, zegt architect Bob Van Reeth. Hij ontwierp dit prachtige gebouw dat moeiteloos de tand des tijds doorstaat. Terwijl je eet, kan je afwisselend genieten van de Schelde en van een reeks houtskooltekeningen van ­kunstenaar Rinus Van de Velde.

Dit Restaurant Aan de Stroom neemt de keuken heel ernstig en probeert zo veel mogelijk het ritme van de seizoenen te volgen. De tomaat-garnaal hier is een van de beste versies in ’t Stad.

Ernest Van Dijckkaai 37, 2000 Antwerpen, 03-234.12.75