Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

Nieuws
De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 14:14 aangepast 16:08
Afbeelding
beeld anp

Volgens een woordvoerder van LTO is de schaarste "een relatief begrip". Hoe groot het tekort is, is niet bekend.

Omdat er niet genoeg doses zijn, krijgen schapen, zeldzame rassen en dieren op bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen, voorrang bij het inenten, heeft LTO samen met andere sectororganisaties en de Universiteit Utrecht bepaald.

Eén inenting

Schapen gaan voor, omdat de dieren ernstigere klachten krijgen als ze zijn besmet met het blauwtongvirus en er vaker aan overlijden dan runderen. Bovendien hebben schapen maar één inenting nodig en runderen twee, met enkele weken ertussen.

Tienduizenden schapen gingen vorig jaar dood toen ze besmet raakten met het blauwtongvirus door knutten. Dat zijn kleine mugjes die terugkomen als het warmer wordt. "Er zijn ongeveer 800.000 tot 1 miljoen schapen in Nederland. Die lopen het grootste risico en kunnen en zullen dus als eerste gevaccineerd worden", zegt de woordvoerder. Na mei kunnen andere dieren die risico lopen volgens hem ook gevaccineerd worden.

De zegsman laat verder weten dat mogelijke besmettingen naar verwachting pas na mei plaatsvinden. "Er zijn momenteel wel wat knutten actief, maar er is nog geen actieve besmetting waargenomen", stelt hij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

Afbeelding

Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Afbeelding

Bloomberg: beurswaakhond onderzoekt uitingen Boeing over veiligheid

De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt beweringen van Boeing over de veiligheid van zijn vliegtuigen na een incident met een vliegtuig van Alaska Airlines.

Afbeelding

Aandelen gameplatform Roblox hard onderuit in New York

Aandelen van gamebedrijf Roblox zijn hard gedaald op de beurs in New York. Het bedrijf achter het virtuele platform waar gamers hun eigen wereld kunnen opbouwen, voerde de omzet in het afgelopen kwartaal op en drong zijn verlies terug.

Afbeelding

Bloomberg: Apple gebruikt eigen chips voor AI-servers

Apple is van plan zelf ontwikkelde chips te gebruiken voor de eigen servers die nieuwe AI-functies ondersteunen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Xi en Orbán tekenen samenwerkingsverdragen in Hongarije

De Chinese president Xi Jinping en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán hebben in totaal achttien samenwerkingsverdragen ondertekend. Xi is op bezoek in Boedapest en prees de warme banden tussen beide landen.