© Joris Herregods, Victoriano Moreno

Partijgenote haalt uit naar Michael Freilich (N-VA): “Nodeloze en kwetsende uitspraak over hoofddoek”

N-VA-gemeenteraadslid Sevilay Altintas uit op Facebook haar ongenoegen over een uitspraak van partijgenoot Michael Freilich in Le Soir. Hij zei dat het dragen van een keppeltje een teken van geloofsovertuiging is, terwijl een hoofddoek een teken van onderdrukking is. “Nodeloos en kwetsend”, vindt Altintas.

Jan Stassijns

“Een keppeltje is een religieus symbool, een hoofddoek is een symbool van onderdrukking.” Die uitspraak van het Antwerpse N-VA-Kamerlid Michael Freilich in de Franstalige krant Le Soir heeft heel wat stof doen opwaaien. Het was een reactie van Freilich op de kritiek van MR over het feit dat Freilich zijn keppeltje droeg tijdens zijn eedaflegging. Denis Ducarme, ontslagnemend minister van onder meer Landbouw, vergeleek het dragen van het Freilichs keppeltje met Farida Tahar (Ecolo), die in de senaat de eed aflegde met een hoofddoek. Maar die vergelijking gaat volgens de joodse N-VA’er niet op. “Een keppeltje is een religieus symbool, een hoofddoek is een symbool van onderdrukking.”

Discussie op Facebook

Antwerps gemeenteraadslid Sevilay Altintas (N-VA), moslima en partijgenoot van Freilich, is het fundamenteel oneens met die uitspraak. Op Facebook ventileerde ze haar mening, wat tot een heuse discussie leidde.

“Het gaat niet over het keppeltje of de hoofddoek op zich”, zegt Altintas. “Welke geloofsovertuiging je hebt, dat doet er niet toe. Dergelijke uitspraken zijn nodeloos en kwetsend. Inclusiviteit is de kern van onze partij en dat moeten we blijven verdedigen. Ik apprecieer Freilich heel erg, maar wat hij met deze uitspraak doet, is polariseren. En dat is niet omdat ik moslim ben, want als het omgekeerd zou zijn, had ik hetzelfde gereageerd. Iedereen mag kritiek uiten, dat is vrije meningsuiting, maar je mag niet in hokjes denken. We zijn één grote multiculturele samenleving en daar moet je niet één geloof boven het andere stellen. Ik draag ook een hoofddoek als ik naar de moskee ga. Niet omdat ik me onderdrukt voel. Een hoofddoek is een vorm van geloofsovertuiging, net zoals een keppeltje. Als volwassen vrouwen ervoor kiezen om de hoofddoek te dragen, is er geen sprake van onderdrukking.”

“Niet het geschikte forum”

“Ik blijf bij mijn standpunt, waarvoor ik ook heel wat steun heb gekregen”, reageert Freilich op de commotie. “Uiteraard kan ik leven met kritiek, maar vind Facebook of de pers nu niet het meest geschikte forum om dit te bespreken.”

Freilich laat weten met Altintas samen over het thema te zullen spreken. “Gelukkig mogen we binnen N-VA onszelf zijn en onze mening ook ventileren”, zegt Altintas.