Direct naar artikelinhoud
ColumnAaf leest sterren

‘Domste’ kandidaat bij De slimste mens en de vader van Meghan praat wéér met pers

‘Domste’ kandidaat bij De slimste mens en de vader van Meghan praat wéér met pers

Toevallig viel uw sterrenkijker deze week in de laatste paar minuten van De slimste mens, en pakte zo een historische aflevering van dit programma mee. Je zou denken dat ze na zes jaar op waren, de BN’ers en semi-BN’ers, maar ineens was daar rapper Pete Philly. En Pete Philly bracht een heel nieuwe sjeu in het programma: hij wist namelijk helemaal niets tijdens het eindspel, en zeer weinig in de ronden ervoor. Behalve dat Koekiemonster een figuur in Sesamstraat was.

Philly, die geen grein van spijt of gêne over zijn deelname uitstraalde, kreeg eerder al een halve minuut extra speeltijd toebedeeld omdat hij anders te snel uit het spel zou liggen. Toen Philip Freriks in de laatste seconden vroeg wat hij van Danny Blind wist, riep Philly keihard ‘Pas!’ want hij had nog nooit van Danny Blind gehoord. ‘Je moet dingen op me gooien die ik weet’, zei hij verwijtend.

Hij kreeg op de Telegraaf-site het predikaat ‘‘domste” deelnemer ooit’ (let op het respectvolle gebruik van aanhalingstekens), en ook op Twitter wond men zich op. Het ene kamp deelde deze tweetmening: ‘Niet alleen de BN’ers zijn op, ze konden ook geen slimme mensen meer vinden’, terwijl anderen out of the box dachten: ‘Pete is niet dom. Hij leeft in een andere wereld. Heerlijk als je al die weetjes en mensen niet kent. Allemaal ballast.’ Eén boze twitteraar legde de schuld bij de redactie van het programma: ‘Mijn god zelden zo’n slechte kandidaat gezien als die Pete.. wat slecht zeg. Redactie ga je schamen.’

Maar we kunnen toch wel stellen dat dit juist redactioneel gezien een zeer slimme keuze was.

De vader van Meghan Markle is niet het type vader dat je wilt hebben als je net een onberispelijke duchess bent geworden – hij praat graag met de roddelpers, ziet er op foto’s uit als een verlopen zwerver en oreert over de diepste gevoelens van zijn dochter zonder dat hij haar daadwerkelijk spreekt.

Inmiddels, vertelde vader Thomas Markle deze week aan The Sun, heeft Meghan haar nummer veranderd en krijgt hij haar überhaupt niet meer te pakken. ‘Kennelijk heeft dat interview,’ zei hij tegen roddelsite TMZ over een interview dat hij voor de bruiloft aan de roddelpers gaf, ‘de koninklijke familie in de zwijgmodus gezet… Dus heb ik weer een interview gegeven om de stilte te doorbreken. Ze hoeven alleen maar met me te praten.’

Het is een bijzondere tactiek; het ene genante interview na het andere geven in de hoop dat je dochter weer met je gaat praten. Want dat wil vader Markle, want hij maakt zich, zegt hij, zorgen om Meghan. ‘Ik ken haar glimlach. En ik vind de glimlach die ik nu bij haar zie, niet fijn om te zien. Dit is niet eens een nepglimlach – het is een gepijnigde glimlach.’ Volgens Markle is zijn dochter ‘doodsbang’ voor haar nieuwe leven.

Hij komt ook terug op zijn afwezigheid bij Meghans huwelijk door zijn al dan niet bestaande gezondheidsproblemen. Markle betreurt dat hij niet bij de bruiloft was – voor zichzelf, niet voor Meghan. ‘Het vervelende voor mij is dat ik nu een voetnoot ben bij een van de mooiste momenten in de geschiedenis.’ Een voetnoot van wie we, vreest uw sterrenkijker, nog veel gaan vernemen.