Luister naar

Geheimzinnigheid EU zit ook parlementariërs dwars

Nieuws
De Europese Unie bestempelt veel te veel documenten als vertrouwelijk. Nederlandse Kamerleden trekken aan de bel. ‘Als we dit niet kunnen veranderen, kunnen we beter op het strand gaan liggen.’
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 19 februari 2018 om 20:50
Kamerleden Pieter Omtzigt, Martin van Rooijen en Renske Leijten bieden Eurogroepvoorzitter Mário Centeno een rapport aan. Ze willen meer transparantie in de Europese Unie.
Kamerleden Pieter Omtzigt, Martin van Rooijen en Renske Leijten bieden Eurogroepvoorzitter Mário Centeno een rapport aan. Ze willen meer transparantie in de Europese Unie. Sjoerd Mouissie

Brussel

Mário Centeno glimlacht vriendelijk. De kersverse voorzitter van de Eurogroep houdt een rapport in zijn handen. Het is hem net overhandigd door Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Martin van Rooijen (50Plus). Centeno bekijkt het nog eens goed, maakt een grapje. En dan ...? Dan verdwijnen de politici naar binnen en gaat de deur dicht.

Het is de perfecte illustratie van het onderwerp dat Leijten, Omtzigt en Van Rooijen met Centeno komen bespreken: het grote gebrek aan transparantie bij de Europese instellingen. En het is niet voor niets dat ze in de gang van de Eurogroep van Centeno – en eerder Jeroen Dijsselbloem – staan.

De organisatie die is opgericht om miljarden aan belastinggeld in kwakkelende Europese lidstaten te pompen, heeft zelf geen statuut waaraan ze zich moet houden en maakt formeel niet eens deel uit van de Europese Unie. ‘Hierdoor valt de organi­satie niet onder de regels voor openheid van documenten’, aldus Pieter Omtzigt. ‘Het redden van arme landen kost 700 miljard’, aldus Renske Leijten. ‘Het is in ieders belang dat duidelijk is hoe en wat daar besloten wordt.’

steun

Dat inmiddels veel mensen vinden dat de EU meer openheid van zaken moet geven, blijkt uit de steun voor het rapport. Het stuk werd ondertekend door de nationale parlementen van 22 lidstaten. ‘Dat is nooit eerder voorgekomen’, stelt Omtzigt.

Het laat ook zien dat de Europese geheimzinnigheid niet alleen burgers, maar ook parlementariërs danig in de weg zit.

Stukken komen vaak laat, slechts 24 uur voor een Kamerdebat is geen uitzondering. Of, erger nog: ze worden als vertrouwelijk bestempeld. ‘Dan mag ik bijvoorbeeld zeer technische wetten niet voorleggen aan medewerkers’, zegt Omtzigt. ‘En ik mag er niet uit citeren in een openbaar debat.’ Dat was bijvoorbeeld het geval in de discussies over de nieuwe pensioenregels. ‘Bedenk dat daar 1400 miljard euro aan Nederlands geld mee gemoeid is.’

Tijdens een bijeenkomst over het rapport, maandagmiddag, klinkt veel kritiek op de grootste producent van vertrouwelijke stukken: de Europese Raad. In het jaar 2016 produceerde de Raad, waarin de Europese ministers besluiten nemen, 4500 stukken. Daarvan kregen 2500 documenten het stempel ‘limité’ (vertrouwelijk), wat betekent dat ze niet, of pas ná onderhandelingen openbaar werden. Maar van die 2500 documenten moesten er 1800 alsnog worden ­vrijgegeven nadat burgers een informatieverzoek deden. In een spijkerhard rapport concludeerde de Europese ombudsman eerder deze maand dat Europa ‘wanbeheer’ pleegt, als het om de openbaarheid van informatie gaat.

nooit genoeg

Of het rapport van de Kamerleden daarin snel verandering brengt, is de vraag. ‘Op ons is veel meer kritiek dan op andere Europese instellingen’, klaagt een medewerker van de Europese Raad maandag. ‘Hoeveel openheid we geven, het zal nooit genoeg zijn.’ Het komt hem op ongeloof op het gezicht van Omtzigt te staan. ‘Meer openheid is gewoon nodig. In de vertrouwelijke documenten zie ik een direct en hard “nee” van Nederland, terwijl ministers in de Tweede Kamer zeggen dat ze echt álles geprobeerd hebben.’

‘Brussel moet goed weten dat het draagvlak onder de bevolking zo ­erodeert’, zegt Martin van Rooijen (50Plus). ‘En dat is heel gevaarlijk voor de toekomst van de euro en ­Europa.’ Gelooft Renske Leijten in verandering? ‘Absoluut. Als we dit niet kunnen veranderen, zouden we net zo goed op het strand kunnen gaan liggen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.