Geen Belgische winnaar in openingsweekend: Groenewegen spurt naar winst in Kuurne

© Photo News

Het openingsweekend blijft zonder Belgische winnaar. Ook in Kuurne moesten onze landgenoten het onderspit delven tegen de Nederlander Dylan Groenewegen die in de verwachte massaspurt het laken naar zich toe trok.

gvdl

laden.....

De 70-jarige Roger De Vlaeminck mocht het startschot geven voor de zeventigste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne. De aanwezigheid van het voormalige wielericoon inspireerde het peloton niet tot een groots spektakel. De koude en een nijdige oostenwind waren de belangrijkste spelbrekers. In de tijd van Roger zou het niets betekend hebben, de koude. Maar anno 2018 uiteraard wel. Toch reden er na een goed uur koers zeven vluchters weg. Opvallendste naam: Kenneth Vanbilsen maakte voor de tweede dag op rij deel uit van de goede vlucht. Maar net als gisteren zag Vanbilsen ook deze keer dat het peloton de vluchters weinig tot geen ruimte gunde. Bij het aansnijden van de heuvelzone waren de vluchters er dan ook voor de moeite.

LEES OOK: Buitenlanders zetten Belgen op hun plaats na flauw openingsweekend (maar geen paniek)

© BELGA

Zoals altijd moest de Kwaremont op tachtig kilometer van de streep voor enige animo zorgen. Lampaert (Quick Step) trok stevig door en kreeg in schijfjes twintig andere renners mee: Van Avermaet, Vanmarcke, Benoot… De betere Belgen hadden de slag niet gemist, enkel Oliver Naesen bleef in de achtergrond achter.

Maar 21 leiders is veel, te veel. Astana zette zich aan de kop van het peloton en toen na Nokereberg vooraan Stuyven en Oss wegreden, was de rest van de kopgroep er al aan voor de moeite.

© BELGA

Vooraan reed dan ook nog eens Oss lek zodat Stuyven er met nog meer dan dertig kilometer alleen voor stond. Een onmogelijke opdracht voor de winnaar van 2016. Het peloton - met sprinters als Colbrelli, Groenewegen en Demare - hield de kopman van Trek-Segafredo binnen bereik. Quick Step had zowel Gaviria (onvoldoende hersteld van val) als Richeze (lekke band) verloren. Een tempoversnelling van Lotto-Soudal bezegelde het lot van Stuyven en zorgde voor paniek in het peloton. Bij het ingaan van de laatste lokale ronde viel alles te herdoen. Lotto-Soudal bleef controleren in dienst van Jens Debusschere.

Het peloton liet niet meer begaan, ondanks late pogingen van Guillaume Vankeirsbulck en Julien Vermote, zodat de wedstrijd op een onvermijdelijke massaspurt afstevende. Vermote spartelde nog het langst tegen maar werd in de laatste meters overspoeld door een losgeslagen peloton waarin Dylan Groenewegen probleemloos naar zijn eerste klassieke zege spurtte. De winnaar van de laatste Touretappe op de Champs Elysées haalde het voor de Fransman Demare en de Italiaan Colbrelli.

Top vijf:

1. Dylan Groenewegen (Ned)

2. Arnaud Demare (Fra)

3. Sonny Colbrelli (Ita)

4. Pim Ligthart (Ned)

5. Justin Jules (Fra)

ANALYSE Buitenlanders zetten Belgen op hun plaats na flauw openingsweekend (maar geen paniek)

Bekijk hier de volledige uitslag