Direct naar artikelinhoud
Film

'King of the Belgians' en 'Vincent' maken kans op European Film Award

King of the Belgians.Beeld rv

De Vlaamse films King of the Belgians  en Vincent maken beide kans op een European Film Award, in de categorie Comedy. Ook Fien Trochs Home werd eerder al genomineerd, voor de European University Film Award.

De prijzentournee van King of the Belgians, de vierde film van het Vlaams-Amerikaanse regisseursduo Peter Brosens en Jessica Woodworth, lijkt nog niet meteen afgerond. Na prijzen op onder andere filmfestivals in San Jose, Rotterdam en Chicago en een Ensor voor Beste Scenario, maakt de komedie met Peter Van den Begin nu ook kans op een European Film Award. Eerder deze maand won Van den Begin voor zijn rol als koning Nicolaas III nog een acteerprijs op Film Fest Gent.

King of the Belgians is genomineerd in de categorie Comedy, waar de film het moet opnemen tegen het Duitse Wilkommen bei den Hartmanns en het Zweedse The Square, dat eerder de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes. De vierde nominee is het Vlaamse Vincent, van Aanrijding in Moscou-regisseur Christophe Van Rompaey. Spencer Bogaert en Barbara Sarafian spelen de hoofdrollen in deze dramedy over een zeventienjarige wereldverbeteraar met zelfmoordneigingen. Sarafian won voor haar rol de prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Locarno.

Ook Fien Trochs Home, winnaar van zes Ensors, maakt kans op een prijs op de European Film Awards. Vorige week raakte bekend dat Trochs tienerdrama kans maakt op de European University Film Award, een prijs die wordt uitgereikt door Europese universiteitsstudenten. Home staat ook op de shortlist van genomineerden voor de categorie Feature Film.

Ook de categorie Animatiefilm krijgt een Belgisch tintje: de Frans-Belgische coproductie Zombillénium neemt het er op tegen Loving Vincent (Polen), Louise en hiver (Frankrijk/Canada) en Ethel & Ernest (Groot-Brittannië/Luxemburg).

De European Film Awards worden op 9 december uitgereikt in Berlijn.