Dierenartsen opereren kolossale berentong

© University of Edinburgh

Twee Myanmarese dierenartsen hebben een Aziatische zwarte beer gevangen en geopereerd omdat de tong van het dier zo zwaar en omvangrijk was geworden, dat ze op de grond hing. ‘Dit hadden we nog nooit gezien.’

svg

Begin deze maand verwittigden enkele monniken in Myanmar de lokale dierenarts omdat een van de beren die ze twee jaar geleden hadden geadopteerd een zeer ernstig gezwollen tong had. Aangezien de tong van het dier zo zwaar en kolossaal was geworden dat het niet meer kon eten en ook bijna niet meer kon lopen doordat het lichaamsdeel over de grond sleepte, besliste de dierenarts om de beer met spoed te opereren.

© University of Edinburgh

Twee dierenartsen werkten vier uur om de tong van Nyan htoo te verwijderen. ‘Ik werk al tien jaar met beren, maar dit heb ik nog nooit gezien. De tong woog meer dan drie kilo’, zegt dierenarts Heather Bacon.

Nyan htoo liep enkele dagen na de operatie nog steeds met zijn mond open rond in zijn kooi. ‘Die gewoonte zal hij moeten afleren, maar dat kan nog even duren.’

Naar de oorzaak van de ongebreidelde tonggroei blijft het voorlopig gissen. Dierenartsen denken aan een aangeboren probleem of aan een parasitaire infectie die wordt overgedragen door muggen. Een grondige studie van de verwijderde tong zal mogelijk uitsluitsel bieden.