VIDEO. Engelse klokken luiden voor het eerst in Ieperse binnenstad

© Thijs Pattyn

© Thijs Pattyn

© Thijs Pattyn

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Engelse klokken weerklonken zondag voor het eerst in de Saint George’s Memorial Church in Ieper. Ze werden ingezegend door de anglicaanse bisschop Robert Innes en voor het eerst echt bespeeld door Engelse klokkenluiders.

Thijs Pattyn

De kerk werd in 1929 gebouwd, maar er hingen nooit klokken in de toren omdat bij de bouw het geld plots op was. Over het Kanaal werd via crowdfunding 226.000 euro ingezameld om de acht ‘ring bells’ te vervaardigen en in de toren te hangen. Het zijn de eerste en enige Engelse klokken in ons land, waarvan de zwaarste meer dan 300 kg weegt.

“We zijn heel trots dat we dit prachtig geluid naar de Westhoek kunnen brengen”, aldus vrouwelijke priester Gillian Trinder. “De Ieperlingen hoeven niet bang te zijn dat ze compleet doof worden van het klokkengeschal. De makers hebben een complete installatie gemaakt waarbij het volume gecontroleerd kan worden. Deze klokken luiden in het bijzonder voor de meer dan 1.000 klokkenluiders, die gesneuveld zijn tijdens WOI.”

e1l",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:e.url},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_vyo26e1l"})}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",t,r,e);a.caller.toString()}if(!~e.indexOf("incontent")&&~e.indexOf("0_vyo26e1l")){var n=document.getElementById(e),t="0_vyo26e1l",i="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",r=0,d=0,o=0,u=!0,l=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:"undefined"!=typeof MEDIAHUIS&&MEDIAHUIS.config?MEDIAHUIS.config.page_sectionname:"nw"},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];callback0_vyo26e1l=!0,n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");d=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var t=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(t.length>0)for(var i=t.length;i>=t.length;i--){var r=t[i-1];r&&r.parentNode.removeChild(r)}if(a&&a.Source){var o=a.Source;switch(o){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var u="www."+e+".be",l=document.createElement("div"),c=n.parentNode;l.className="video-source-origin",l.innerHTML="Bekijk meer video's van "+o+' op

",c.parentNode.insertBefore(l,c.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){r=r!=Math.round(e)?Math.round(e):r}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,l,[],i)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==r&&o||(d>r&&a(e),0==r&&"playing"==e&&(o=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){d>r&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){d>r&&(r=e,a("seekingStarted"))}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,n){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),r=0,t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,l,[],i),a("playing")}),n.kBind("onAdPlay",function(e,a,n){u=!1})}})

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen