© Mia Uydens

Dit is de enige gemeente in de provincie waar de woningprijzen... dalen

In alle gemeenten in de provincie Antwerpen is de woningprijs de voorbije tien jaar gestegen, alleen Merksplas vormt een uitzondering. Daar kostte een huis vorig jaar gemiddeld 1 procent minder dan in 2007. Een echte verklaring is er niet.

Ronny Van den Ackerveken

Het Spetsersdorp kan vergeleken worden met het Gallische dorpje waar Asterix woont en dat als enige niet bezet is door de Romeinen. Merksplas is zelfs de enige gemeente in de provincie Antwerpen waar de woningprijzen een dalende trend kennen. “Dit verbaast me toch een beetje”, zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas).

© rr

“Ik zou veronderstellen dat de prijzen bij ons net als in de rest van Vlaanderen stijgen. De woningdruk is in Merksplas zeker niet kleiner dan in de buurgemeenten. Voor jonge koppels die op zoek zijn naar een woning in onze gemeente is het uiteraard goed nieuws dat de prijzen niet stijgen. Een reden voor de daling kan ik niet direct vinden. Het is wel zo dat er de laatste jaren nauwelijks verkavelingen zijn bijgekomen. Daar komt verandering in, want op de gemeenteraad is deze week het wegentracé goedgekeurd voor een verkaveling met 40 woningen langs de Steenweg op Hoogstraten. De nodige vergunningen moeten nog ingediend worden en de werken zouden nog dit jaar kunnen starten. Zo breidt op korte termijn het woonaanbod in onze gemeente weer fors uit.”

Gegeerd

In een kleine gemeente is het aantal woningen dat te koop staat sowieso al niet erg groot. Dat wordt bevestigd bij Immo Verhoeven. “Merksplas is heel gegeerd”, vertelt makelaar Frank Verhoeven. “Het gaat niet alleen om inwoners die op zoek zijn naar een pand in de eigen gemeente, maar ook mensen die er vroeger hebben gewoond en van plan zijn om terug te keren. Er staan niet zo veel panden te koop en bovendien zijn die meestal snel verkocht. Wat de woningprijzen betreft, heb ik niet de indruk dat Merksplas achter loopt op andere gemeenten. De prijzen zijn zoals op de meeste plaatsen opnieuw aan het stijgen. Het zou kunnen dat die stijging hier minder sterk is, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Dat de prijzen in vergelijking met tien jaar geleden licht gedaald zijn, ligt wellicht ook aan het feit dat ze toen op een toppunt zaten. In 2008 brak de financiële crisis uit en dat had uiteraard ook gevolgen voor de woningmarkt. Toch vind ik het raar dat Merksplas de enige gemeente is waar er in tien jaar geen stijging is. Ik mag veronderstellen dat de cijfers juist zijn, maar een verklaring heb ik niet.”

© Mia Uydens

Erfpacht

Voor wie op zoek is naar een goedkope woning in Merksplas bieden de voormalige cipierswoningen van de vroegere landloperskolonie mogelijkheden. Die komen niet op de reguliere woonmarkt, maar worden door bouwmaatschappij De Noorderkempen in erfpacht gegeven. Zo zijn een tiental jaar geleden al 61 woningen gerenoveerd en vorig jaar zijn er nog elf in erfpacht gegeven. “De woningen laten renoveren door een aannemer is onbetaalbaar”, legt voorzitter Eddy Gers van De Noorderkempen uit. “De erfpachtnemers betalen een instapprijs tussen 69.000 en 109.000 euro. Het bedrag is afhankelijk van de staat van de panden en de grootte van het perceel.” De erfpachters moeten met eigen middelen de vaak vervallen huizen weer bewoonbaar maken. De bouwmaatschappij hoopt in de toekomst nog meer woningen in Merksplas-Kolonie in erfpacht te geven. Die staan nu in de veiligheidszone rond de gevangenis.

Unieke kans

De 27-jarige Jeroen Fransen uit Merksplas is sinds vorig jaar erfpachter van een voormalige cipierswoning in de Steenweg op Rijkevorsel. “Het huis heeft drie slaapkamers en de grondoppervlakte die erbij hoort, is vrij groot. Een bouwperceel van dezelfde grootte vind je tegenwoordig niet meer. Dit was dus een unieke kans voor een prijs die tussen de 80.000 en 90.000 euro ligt. Er moet uiteraard nog veel werk gebeuren voor het bewoonbaar is. Elke zaterdag ben ik hier met mijn vader aan de slag en af en toe ook op weekavonden. Er is al heel wat afbraakwerk gebeurd. De buitengevel moet van Erfgoed bewaard blijven. Binnen stuit je soms op onaangename verrassingen. Omdat tijdens de leegstand een zinken dak was gestolen, kwam er regenwater naar binnen en is het houtwerk nat geworden. Ik heb geen termijn geplakt op wanneer alles klaar moet zijn. Je moet geduld hebben, maar het is een mooie omgeving om te wonen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER