Gaza-protesten

Vrije Universiteit Brussel wil einde maken aan samenwerkingsproject met twee Israëlische instellingen

© BELGA

De Brusselse universiteit screent momenteel alle lopende onderzoeksprojecten waarin een Israëlische partner is betrokken. Project per project beslist ze over haar samenwerking.

blg, dsd

Na een negatieve evaluatie heeft de Vrije Universiteit Brussel (VUB) besloten om haar samenwerking stop te zetten aan een wetenschappelijk onderzoek over Artificiële Intelligentie (AI). Aan dat onderzoek nemen ook twee Israëlische partners deel. Dat meldt de VUB woensdagmiddag. “We zullen in overleg gaan met de financierende Europese Commissie om uit het project te stappen”, klinkt het.

De Brusselse universiteit besliste om na de escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnse extremistische organisatie Hamas in de Gazastrook alle lopende onderzoeksprojecten waarin een Israëlische partner is betrokken grondig te screenen. Project per project wil ze beslissen over haar samenwerkingen met instellingen in Israël. In het totaal gaat het om zeven projecten.

Ook elders liggen de samenwerkingen met Israëlische instellingen onder het vergrootglas, nu het studentenprotest rond de oorlog in Gaza naar Belgische universiteiten is overgewaaid. Zo heeft de UGent dinsdag een lijst gedeeld met alle Israëlische partners die de afgelopen zes jaar gescreend werden in het kader van mogelijke samenwerkingen. Maar volgens studenten die het Gentse universiteitsforum (UFO) bezetten, is die “nog steeds niet transparant”.

De VUB wil naar eigen zeggen volledige transparantie bieden over haar lopende samenwerkingsprojecten binnen het Europese Horizon-programma, waarmee de Europese Unie onderzoek financiert, en waaraan ook Israëlische instellingen kunnen deelnemen. “Geen enkele van die projecten heeft een band met militaire toepassingen”, benadrukt Peter Van Rompaey van de VUB. “Toch worden ze nu grondig geëvalueerd in het licht van de onaanvaardbare escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.”