Luister naar

MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld

Nieuws
Sommige mensen krijgen jeuk van uitingen van religie in de openbare ruimte. Zij proberen die uitingen in te perken, met een beroep op het beginsel van de scheiding tussen kerk en staat,
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
maandag 11 december 2017 om 03:00
MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld
MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld anp / Koen van Weel

maar over dat beginsel bestaan nogal wat misverstanden. Vorige week laaide de discussie weer op, nadat de gemeente Rotterdam had bepaald dat geloofsgemeenschappen niet meer mogen samenkomen in buurtcentra. Want die publieke ruimte moet voor iedereen toegankelijk zijn en als daar religieuze bijeenkomsten worden gehouden, werpt dat wellicht voor niet-religieuzen een drempel op.

Voorstanders van dit soort besluiten – die religieuze zaken het liefst volledig uit het publieke domein verbannen zien – halen ter verdediging van hun standpunt vaak de scheiding tussen kerk en staat aan. Maar die is nooit bedoeld om alle invloed van religie uit de publieke sfeer te weren.

Nederland kent een scheiding tussen kerk en staat (niet in de Grondwet), die kan worden uitgevoerd dankzij de vrijheid van godsdienst en het gelijkheidsbeginsel (wel in de Grondwet). Het beginsel houdt in dat de overheid en de kerk op bestuurlijk en organisatorisch niveau zich allebei met hun eigen zaken bemoeien. Zolang kerken zich aan de wet houden, mogen ze zelf bepalen hoe zij zich organiseren. Andersom hebben kerken geen invloed op wat de overheid beslist.

De koning die in de troonrede naar God verwijst, de Zondagswet, subsidie voor religieuze groepen, weigerambtenaren – allemaal zaken die sommigen met een beroep op de scheiding tussen kerk en staat het liefst zien verdwijnen.

Verschillende experts – onder anderen hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie Wouter Beekers en nota bene de Raad van State – probeerden de afgelopen jaren duidelijk te maken dat dat beginsel geen grond is voor het afschaffen van dat soort dingen.

Ook de kwestie van de Rotterdamse buurthuizen blijkt uiteindelijk zo’n geval. De kerken konden het buurtcentrum tot dusver huren voor een sociaal tarief, wat volgens het college van b en w neerkomt op gesubsidieerde erediensten. En daaraan wilden zij niet meewerken.

De neutrale positie die de overheid moet innemen, houdt in dat zij geen onderscheid maakt tussen religies. Dat die neutraliteit geschonden wordt zodra religieuze activiteiten of groeperingen financiële steun van de overheid ontvangen, is onzin. Zoals CDA-senator en hoogleraar religie, recht en samenleving Sophie van Bijsterveldt al eens opmerkte: het zou pas een schending van neutraliteit zijn als alle organisaties behalve religieuze, een beroep konden doen op overheidssteun.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is in de Nederlandse Gereformeerde Kerken geen andere kijk op de Bijbel ingevoerd

In de Nederlandse Gereformeerde Kerken houden we onszelf niet voor de gek, ook al zegt Henk van den Belt dit meerdere malen (ND 23 mei). Integendeel, stelt Paul Voorberg.

Waarom ben ik dan niet in een halleluja-stemming, zo vraag ik mezelf deze weken af. En ben ik zelfs op mijn hoede voor de geboorte straks.

Mijn ongeboren kind was ziek, maar er is een wonder gebeurd. Hoe ga ik nu verder?

De woorden ‘Verder na een wonder’ zitten al weken in mijn hoofd, want er is - Godzijdank - een wonder gebeurd. Anne Marije Baars vertelt wat er gebeurde nadat ze vorige maand hoorde dat haar ongeboren kind ziek was.

Jacob Zuma eerder dit jaar op campagne als leider van uMkhonto weSizwe (MK).

Verkiezingen Zuid-Afrika: hoe Jacob Zuma het ANC te gronde richt en het land daarin meesleurt

Dertig jaar geleden maakte de Zuid-Afrikaanse kiezer een einde aan het onrecht van apartheid. Maar dit werk van Nelson Mandela kan bij de verkiezingen van 29 mei opnieuw een dreun krijgen, schrijft Ruben Elands.

De Oude Kerk in Oosterbeek is een van de oudste kerken in Nederland. In zo'n oude kerk zit heiligheid juist in de stenen.

Waarom geloven in je eentje zo lastig is en het daarom jammer is wanneer een oude kerk sluit

Het gebeurt geregeld dat een oude kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar bij de Oude Kerk in Vlaardingen was dat voor theoloog Jan Martijn Abrahamse toch net even anders.

Jongeren op de pinksterconferentie van Opwekking.

Wat vinden jongeren 'het goede nieuws' van het evangelie? Dat verschilt nogal per leeftijd

Dat het leven zin heeft, vinden vooral 16-plussers de winst van het evangelie, schrijven deskundigen van de adviesorganisatie Kerkpunt. Praat er eens over, adviseren ze: wat is voor jou het goede van het evangelie?

Met name in de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven – ‘Brainport’ – en Delft krioelt het van de startups.

Startende bedrijven groeien, maar dat gebeurt niet dankzij de Nederlandse banken

In de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven en Delft krioelt het van de startende bedrijven, schrijft Peter de Waard, maar waarom profiteert de Nederlandse economie daar nauwelijks van?