11 december 2017 om 03:00
Commentaar
Ruurd Ubels
Luister naar

Met dank aan Trump

Door al het mediageweld over het Brexit-succesje van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, is een echt akkoord ondergesneeuwd. Een paar uur nadat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vrijdag de hand had geschud van Theresa May, belde hij de Japanse premier Shinzo Abe. Samen maakten ze even later officieel een einde aan vier jaar onderhandelen over een Europees-Japans vrijhandelsakkoord.

JEFTA, zo heet de overeenkomst, maakt van de EU en Japan één grote handelszone, waar bijna tien procent van de wereldbevolking leeft. Europese ondernemers verwachten er veel van. Vooral degenen in de land- en tuinbouwsector, want Japan heeft een kleine agrarische sector en moet veel voedsel en bloemen importeren. Daaraan werden tot nu toe echter hoge eisen gesteld, nog los van hoge importheffingen. JEFTA kan hier veel handel en banen opleveren.

De EU en Japan geven met hun overeenkomst een belangrijk signaal af. Terwijl vrijhandel zich heeft bewezen als basis voor grotere welvaart in de wereld, neemt het economisch protectionisme in populariteit toe.

Deze ontwikkeling begon na 2008 in de nasleep van de kredietcrisis en kreeg een nieuwe stimulans met het aantreden van Donald Trump. Een van zijn eerste ­daden als president was het afschieten van het al door Barack Obama ondertekende handelsverdrag Trans ­Pacific Partnership (TPP), een akkoord tussen de Verenigde Staten enerzijds en Japan en andere Aziatische landen anderzijds. De Japanners waren woedend.

De EU had eenzelfde frustrerende ervaring, toen Trump kort daarna een streep haalde door TTIP, het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU.

Deze gebeurtenissen hebben de EU en Japan aangezet tot spoed. Nu Trump een onbetrouwbare partner lijkt te zijn geworden, realiseren Brussel en Tokio zich dat zij het heft in eigen hand moeten nemen. De relatief snelle afronding van het Europees-Japanse verdrag maakt duidelijk dat de vrije wereld haast heeft om nieuwe wegen in te slaan, nu de VS zich terugtrekken. Vóór alles moet worden voorkomen dat Rusland en China het laken naar zich toe trekken.

Dat betekent in dit geval: een vergaand economisch partnerschap tussen de EU en Japan, JEFTA genaamd. Waar de president van de Verenigde Staten van Amerika teruggrijpt op de klassieke bescherming van nationale industrieën, zoeken de EU en Japan hun kracht in samenwerking.

Anderen laten nu dus de VS zien wat vrijhandel is. Dat is nodig, en bovenal revolutionair.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.