Luister naar

Massaprotest in Londen in week van de waarheid

Nieuws
Honderdduizenden tegenstanders van de brexit demonstreerden zaterdag bij het Britse parlement om een nieuw referendum te eisen. Een petitie om bij de EU te blijven, is al ruim vier miljoen maal ondertekend.
Gerhard Wilts
zaterdag 23 maart 2019 om 19:07

Londen

Het massale protest vergroot de druk op premier Theresa May, die meermalen duidelijk heeft aangegeven geen tweede referendum te willen organiseren. Vandaag begint het Lagerhuis met gesprekken tussen leden van verschillende fracties over een weg naar een andere deal dan de deal van May. De woede over Mays toespraakje van woensdag is zo groot dat een nieuwe stemming over de brexit-deal onwaarschijnlijk is.

Volgens sommige media en politici zijn de komende dagen beslissend voor het politieke lot van May. De regering sprak geruchten tegen dat de premier over een tijdschema onderhandelt voor haar vertrek.

Het enorme protest in Londen kwam op gang nadat Brussel had ingestemd met uitstel van het Britse vertrek uit de EU tot 12 april. De scheidingsdeal van May is al twee keer verworpen in het Lagerhuis. Als ze bij een derde stemming opnieuw onvoldoende steun krijgt, stapt het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie.

geen brexit

Maar een groot deel van de Britse bevolking lijkt genoeg te hebben van het politieke gesteggel. Betogers droegen zaterdag blauw-gele Europese vlaggen mee en spandoeken met teksten als ‘wij eisen een nieuwe volksraadpleging’. Bij het referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers voor een Brits vertrek uit de EU en 16,1 miljoen mensen tegen.

De Londense burgemeester Sadiq Khan, die tot de Labour-oppositie behoort, en de Schotse premier Nicola Sturgeon namen deel aan de antibrexitmars. Labour-vicevoorzitter Tom Watson verklaarde bereid te zijn alsnog voor de brexitdeal van May te stemmen, mits zij bereid is er vervolgens een referendum over uit te schrijven.

Het conservatieve parlementslid John Redwood wilde van geen wijken weten. Hij zei tegen de BBC dat de tegenstanders in de minderheid zijn. ‘We wisten dat zestien miljoen mensen in de EU wilden blijven, een aantal van hen wil dat nog steeds graag, en in die groep willen heel wat mensen weer een referendum – maar het was altijd een minderheid.’

petitie

De organisatie ‘Put It To The People’ sprak van een van de grootste protestmarsen in de geschiedenis van Groot-Brittannië. De opkomst van mogelijk een miljoen demonstranten overtrof alle verwachtingen. ‘We zijn hier vandaag, omdat we het gevoel hebben dat onze toekomst is gestolen’, zei de 18-jarige betoger Phoebe Poole. ‘Het is onze generatie die moet leven met de gevolgen van deze ramp. Het zal moeilijker worden om een baan te vinden. Je ziet al veel grote bedrijven wegtrekken.’

Een onlinepetitie gericht aan de Britse regering met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, is al ruim vier miljoen keer ondertekend. ‘De regering beweerde herhaaldelijk dat vertrekken uit de EU “de wens van het volk” is’, zo staat in de petitie. ‘We moeten deze bewering ontkrachten door nu te laten zien hoeveel mensen in de EU willen blijven.’

Margaret Anne Georgiadou, die achter het initiatief zit, noemde de massieve steun ‘een dambreuk’. Ze voegde eraan toe al doodsbedreigingen te hebben ontvangen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’