© Stijn Van de Sande

4.000 sportievelingen lopen in magisch decor: “Het is eigenlijk een excuus voor het feestje achteraf”

Zo’n vierduizend sportievelingen verschenen zaterdag aan de start van de Q-Run To You, een loopevenement van radiozender Qmusic. Langs een magisch verlicht parcours in en rond De Nekker liepen de deelnemers letterlijk naar elkaar toe.

Stijn Van de Sande

De Q-Run To You was intussen al aan haar derde editie toe. Het was de eerste keer dat het loopevenement plaatsvond in Mechelen. De start en de finish lagen in de Nekkerhal, waar na afloop ook de Q-Run To You Party met dj Jax Jones georganiseerd werd. Het net geen zes kilometer lange parcours kronkelde langs de Dijle en de Nekker en was over de volledige lengte prachtig verlicht. Bij de Q-Run To You kon je inschrijven als duo. Ongeveer halverwege werd je gescheiden van je looppartner om daarna weer letterlijk naar elkaar toe te lopen.

“Maar eigenlijk is de het lopen gewoon een goed excuus voor het feestje achteraf”, zegt Q-dj Sam De Bruyn. “Het is geen wedstrijd, plezier maken is vandaag het belangrijkst. Daar dragen de andere Q-dj’s zoals, ‘Dorothee Vegas & Like Maarten’ en Jolien Roets, alvast hun steentje aan bij. Zij draaien de hele tijd de beste loopmuziek langs het parcours.”

Tijdens het lopen nam De Bruyn ook een nieuwe aflevering van zijn podcast op samen met Sean Dhondt. Zijn avond eindigde wel in het ziekenhuis. Onderweg struikelde de radiomaker en liep hij averij op aan de knie. “De wonde moest genaaid worden, maar uiteindelijk valt de schade goed mee”, stelt hij iedereen gerust.

Andy Peelman, bekend als inspecteur Koen Baetens van De Buurtpolitie, was er al voor de derde keer bij. Al moest de acteur in laatste instantie nog op zoek naar een looppartner. “Mijn gebruikelijke looppartner heeft last van een blessure, daardoor was ik plots alleen”, zegt hij. “Qmusic schreef daarom een wedstrijd uit. De luisteraars konden laten weten waarom ze met mij wilden lopen. Thomas was uiteindelijk de gelukkige. Hoewel, gelukkige, dat zal nog moeten blijken want ik ben hier toch vooral voor de afterparty en niet zozeer voor het lopen” (lacht).

Hetzelfde horen we bij Tatiana Heremans en Stephanie Altinok uit Bonheiden. “Het is vlakbij en het lopen is het ideale excuus voor het feestje achteraf. Want daar kijken we toch het meest naar uit”, stellen ze. “We zijn ook absoluut geen geoefende lopers. Het zal voor ons dus eerder een wandeling worden.”

Nick, Erna, Sarah en Renaat lopen wel geregeld, maar doen toch ook vooral mee voor de sfeer. “Het volledige parcours is prachtig verlicht. Het gebeurt niet iedere dag dat je in zo’n unieke setting kan lopen. Vandaag denken we ook absoluut niet aan onze tijd, de fun tijdens het lopen is voor een keer veel belangrijker.”

Ook de zussen Evi en Iris Vervoort zijn onder de indruk van het parcours. “Het was enorm mooi en zeker voor herhaling vatbaar. Het enthousiasme bij alle mensen is enorm groot en we hebben ons dan ook heel erg goed geamuseerd”, zeggen ze.