Direct naar artikelinhoud
Veldrijdenn

Mathieu van der Poel: “Ik loop normaal niet warm voor records. Maar nu het zo dichtbij is, speelt het wel”

In de modder van Hoogstraten kon niemand in het spoor blijven van de wereldkampioen.Beeld BELGA

Wat is het leven fijn als je in februari nog overschot hebt. En als wereldkampioen het resterende graan kan oogsten. Afgelopen weekend de DVV-Trofee, volgend weekend de Superprestige. Dat mag niet meer misgaan voor Mathieu van der Poel.

Voor de cijferfetisjisten onder ons: Lille (zaterdag) en Hoogstraten (zondag) – zijn tiende 'dubbel' van het seizoen, de 26ste in zijn profcarrière – brachten de seizoensscore van Van der Poel op dertig. Dat wil zeggen, 30 op 32 gereden crossen: een duizelingwekkend afwerkingspercentage van 93,75%. De wereldkampioen is nu al sinds de Koppenbergcross (1 november 2018) ongeslagen en goed op weg naar een foutloze 8 op 8 in de Superprestige. Slechts één man die het hem voordeed. "Dat moet Sven Nys zijn geweest", kopt hij de voorzet makkelijk binnen. Precies, in 2007. "Al even geleden. Ik loop normaal niet warm voor records. Maar nu het zo dichtbij is, speelt het wel."

30 crossen gewonnen van de 32 die hij reed: een duizelingwekkend afwerkingspercentage van 93,75 procent

In afwachting sloeg hij in Lille drie vliegen in één klap en reef hij naast de dagzege ook de DVV-Trofee (30.000 euro) en het tussensprintklassement (goed voor een extraatje van 2.500 euro) binnen. "We moeten daar niet onnozel over doen. Dat is ook voor mij een bom geld. Daar kan ik heel veel leuke dingen mee doen", kent hij zijn wereld.

Daar komt zaterdag in de slotmanche in Middelkerke nog eens 30.000 euro van de Superprestige bovenop. (grijnst) "Er zijn er wel meer die het in het verleden nog hebben verspeeld aan de Belgische kust. Maar ik ga ervan uit dat het wel goed komt. Elf punten voorsprong op Aerts moeten in principe ruim volstaan."

Even skiën

Het maakt dat Van der Poel zijn seizoen zal afsluiten met vijf van de zes trofeeën. WK, EK, NK, DVV-Trofee, Superprestige. Alleen de Wereldbeker ontbreekt. "Maar dat was mijn eigen keuze." Ook zijn zegerecord van 2017-2018 (32) kan hij hoogstens evenaren, nu hij enkel nog aanzet in Middelkerke en Hulst. "Het maakt mijn seizoen er niet minder ongelooflijk op." Eerst gaat hij een dag of drie skiën in Morzine. "Moet kunnen, toch? (lacht) Ik moet érgens een periode van rust en ontspanning vinden. Vooral mentaal ben ik daar na een lange, slopende periode aan toe. Even de batterijen opladen om met een fris hoofd aan het wegseizoen te kunnen beginnen."

Sanne Cant in Hoogstraten.Beeld BELGA

Ook Van der Poels vrouwelijke tegenhanger en teamgenote Sanne Cant verzekerde zich zaterdag met winst in Lille van de eindzege in de DVV-Trofee en trekt, na een nieuw succes (haar elfde) in Hoogstraten met een bonus van twee punten op Worst in de Superprestige naar de finale in Middelkerke. "Dat heb je nu eenmaal met 'het systeem'. Het blijft spannend tot het bittere einde", beseft ze. Een knappe 'vier op zes' is hoe dan ook in de maak. Alleen de Europese titel (Worst) en de Wereldbeker (Vos) ontglipten onze landgenote.