Bij haar nieuwe album hoort een nieuwe look: Dua Lipa met een warmrood en lang kapsel.
Foto: AP

Psychedelische break-upplaat: Dua Lipa heeft in aanloop naar Rock Werchter nieuw album 'Radical optimism' uit

De Brits-Albanese zangeres Dua Lipa heeft haar derde album uit: 'Radical optimism'. De 11 nummers geven een voorsmaakje van haar show op Rock Werchter. Na uitbundige disco op de 'Barbie'-soundtrack zoekt ze het nu bij psychedelische klanken. Verrassende elementen daarbij: een flard Frans, een backstagefragment uit de studio en een exotische fluit.

Met 'Radical optimism' heeft Dua Lipa (28) in onze hitlijsten een vliegende start genomen. De 3 singles 'Houdini', 'Training season' en 'Illusion' staan allemaal in de Vlaamse Ultratop.

De Brits-Albanese zangeres scoorde 9 jaar geleden haar eerste hit 'Be the one'. Na het enorme succes van vorige album 'Future nostalgia' - nog altijd in de Ultratop 100 albumlijst -  is een opvolger niet evident.

Gelukkig is De Liefde met al haar ups and downs altijd een dankbare inspiratiebron. Sinds de release van 'Future nostalgia' in 2020 heeft de zangeres 2 relatiebreuken achter de rug. Sinds begin dit jaar is ze samen met de Britse acteur Callum Turner.

Ze vormde tot 2021 een koppel met model Anwar Hadid, de broer van Gigi en Bella, en in 2023 was ze even samen met de Franse regisseur Romain Gavras. Uit die relaties heeft ze 11 liedjes gepuurd, goed voor in totaal 36 minuten muziek. Korte nummers, op maat van de radio en TikTok.

Bij het nieuwe hoofdstuk hoort ook een nieuwe look, want sinds de albumaankondiging pronkt Dua Lipa met zwierige, rode lokken. Als artwork bij de plaat heeft de zangeres veel geposeerd in zee. Ze trotseert de golven en komt altijd weer boven water, ook met haaien in de buurt.

Foto: Warner Music

Radicaal optimisme, dat is zo goed mogelijk door de alledaagse chaos manoeuvreren

Zangeres Dua Lipa

De titel 'Radical optimism' spookte al jaren door haar hoofd, na een gesprek met een vriend. Het gaat over zelfontdekking, zowel op muzikaal vlak als privé, maar het doet haar ook denken aan haar grote gevoel van onzekerheid uit haar beginjaren.

De zangeres verhuisde als tiener vanuit Kosovo zonder ouders terug naar Londen, in de hoop daar een muziekcarrière uit te bouwen. Zo geschiedde, onder meer dankzij haar optimisme.

"Moeilijke gebeurtenissen kunnen mijlpalen worden dankzij een optimistische houding. Ik probeer zo gracieus mogelijk door de chaos te manoeuvreren, en het gevoel te hebben dat ik elke storm kan trotseren, want uit de zoekende periodes leer je het meeste", zegt ze in Elle Magazine. 

Team maakt muziek van optimisme

Naast dat optimisme wilde Dua Lipa de energie van haar thuisstad Londen en de sfeer uit de jaren 90 Britpop van Blur en Oasis vertalen naar popmuziek. Ze zocht daarvoor een team van 4 mensen, met daarbij haar vaste cowriter Caroline Ailin en producers en schrijvers Danny L. Harle en Tobias Jesso jr.

Voor de vernieuwing werd naar Australiër Kevin Parker gekeken. Als multi-instrumentalist bij Tame Impala heeft hij van psychedelica in muziek zijn handelsmerk gemaakt. En daar is Dua grote fan van. "We zijn er echt in geslaagd om een spirituele connectie te maken in de studio", aldus Parker.

Australiër Kevin Parker heeft met Tame Impala hits met een psychedelisch randje gemaakt, zoals 'Let it happen'.
Foto: Getty Images

Resultaat: een mix van geprogrammeerde beats en effecten met live-instrumenten. Zowel funky baslijnen en vrolijke gitaren als opvallende synthesizers. Weg discosfeer van 'Future nostalgia' en het aanstekelijke 'Dance the night' uit de soundtrack van 'Barbie', waarin Dua Lipa ook een klein rolletje vertolkte.  

Openingsnummer 'End of an era' zet de toon, met buitenaardse bliepjes en 'la-la-la's'. Ook in de titel maakt Lipa duidelijk dat het tijd is voor een nieuw hoofdstuk.

Gevolgd door singles 'Houdini' en 'Training season' neemt ze een stevige start. "De speeltijd is voorbij", klinkt het vastberaden. Kin omhoog, optimisme voorop.

Van break-up naar blijdschap

De nummers die daarna volgen, gaan over haar recente break-ups. In 'These walls' klinkt het dat "als deze muren konden praten, ze ons zouden zeggen om uit elkaar te gaan". 'French exit' lijkt een verwijzing naar haar Franse ex Romain Gavras. "Er is geen sprake van een gebroken hart als ik je hart niet breek", zingt ze.

Het nummer begint met drum en akoestische gitaar nogal Ed Sheeran-gewijs, maar verrast met enkele woordjes Frans, die Dua heeft overgehouden aan haar ex-lief, of haar samenwerking met onze Angèle. De 2 zangeressen hebben via sociale media nog altijd contact, onder meer over hun honden.

Tweede kleine verrassing zit in 'Anything for love', wat de enige ballade lijkt te zijn op het album. Na ruim een minuut piano is het toch opnieuw dansen geblazen. Tussen de muziek en de tekst is een schijnbaar spontaan gesprek uit de opnamestudio verwerkt, met daarin een uitgelaten Lipa. "Dit was de goede take, niet?", lacht ze.

Toch blijft Dua Lipa niet hangen in de fase van het hartzeer. Slotlied 'Happy for you' - het enige nummer boven de 4 minuten - gaat over hoe blij ze is dat haar ex-partner opnieuw de liefde heeft gevonden. "Je hebt alles gekregen wat je verdient", zingt ze.

Fluitende vogels vormen het slotakkoord, alsof Dua Lipa de toekomst fluitend tegemoet gaat. In het voorlaatste nummer zit ook al een exotische Polynesische neusfluit: het wordt af en toe écht psychedelisch.

Ideale festivalmuziek

Met dit album slaat Dua Lipa een nieuwe weg in, al blijft ze dansbare popmuziek maken rond haar hese en krachtige stem. Een evolutie waarover de grote muziekmagazines niet meteen enthousiast zijn.

NME geeft haar plaat 3 sterren. "De verwachtingen waren hooggespannen, en het is moeilijk om daar over de hele lijn aan te voldoen", klinkt het. "Elke artiest wil evolueren, maar het is niet duidelijk waar Dua Lipa nu voor staat", schrijft Rolling Stone.

Het is belangrijk om meer vrouwelijke headliners te programmeren op festivals

Zangeres Dua Lipa

Het succes in de hitlijsten bewijst dat het publiek mee is. Hoe de nieuwe muziek live klinkt, kunnen Belgische fans op zaterdag 6 juli horen op Rock Werchter. Daar sluit Dua Lipa het hoofdpodium af, een week na Glastonbury, het grootste Britse festival. "Ik wil mijn publiek het gevoel geven dat ze in een kleine nachtclub staan te dansen", zegt ze bij BBC. 

Naar die hoogste plek op de festivalaffiche heeft ze enorm uitgekeken. Op Glastonbury staat ze tussen andere vrouwelijke slotacts als SZA en Shania Twain. Op Rock Werchter is ze de enige vrouwelijke headliner op het hoofdpodium, naast Lenny Kravitz, MÃ¥neskin (met een vrouwelijke bassiste) en Foo Fighters.

"Het is belangrijk om meer vrouwelijke artiesten als headliner te programmeren. We moeten samen de druk opvoeren en die verandering forceren", aldus de zangeres bij BBC.

"Het is fantastisch dat we dit jaar met zo veel vrouwelijke artiesten nieuwe muziek uitbrengen. Waarom zou er geen plek zijn voor ons allemaal, als we elk een ander verhaal vertellen?" Ook op dat vlak is Dua Lipa een 'radical optimist'.

Dua Lipa speelt haar nieuwe muziek op 6 juli, als headliner op Rock Werchter.
Foto: Warner Music

Meest gelezen