Boekhandel Copyright in de Nationalestraat sluit zijn deuren op 1 juni.© RR

Copyright, boekenwinkel in MoMu, doet de boeken toe: “Dat Zeno X Gallery en Dries Van Noten stoppen, gaf de doorslag”

Antwerpen -

Kunst- en architectuurboekhandel Copyright in de Nationalestraat sluit op 1 juni zijn deuren. Daarna zal het ModeMuseum aan het pand een nieuwe bestemming geven.

Ilse Dewever

Na 28 jaar houdt de bekende kunst- en architectuurboekhandel Copyright van Hilde Peleman en Johan Boeykens ermee op in Antwerpen. De winkel in Gent, waar het verhaal van Copyright in 1983 begon, en de online bookshop blijven evenwel bestaan.

LEES OOK. Galerie Zeno X, die onder meer Luc Tuymans groot maakte, stopt ermee: “Einde van een instituut”

“Na meer dan 40 jaar in het boekenvak willen we het wat rustiger aan doen”, vertelt Hilde Peleman. “Corona en de tijdelijke sluitingen van MoMu hadden ons al aan het denken gezet. Twee winkels en het dagelijkse pendelen en de files tussen Gent en Antwerpen begonnen te wegen.”

“Corona en de tijdelijke sluitingen van MoMu hadden ons al aan het denken gezet”

Hilde Peleman

Copyright

“Dat ook de bevriende Zeno X Gallery, Galerie Geukens & Deville en modeontwerper Dries Van Noten ermee ophouden, gaf de doorslag”, treedt Johan Boeykens haar bij. “Maar van volledig stoppen is nog geen sprake.”

LEES OOK. Antwerps modeontwerper Dries Van Noten stopt ermee: “Tijd om plaats te maken voor de nieuwe generatie”

Copyright staat bekend als een gespecialiseerde boekhandel met een bijzondere selectie boeken over kunst, architectuur, design, fotografie, mode, grafisch ontwerp en lifestyle. Via zijn webshop profileert Copyright zich ook als ambassadeur voor Belgische kunst- en architectuurboeken in het buitenland.

Ontwerp Van Duysen

De winkel in de Nationalestraat die deel uitmaakt van de ModeNatie is een ontwerp van de bekende Antwerpse architect Vincent Van Duysen. “Vijf jaar voor we in dat pand trokken, had Vincent voor ons al een kleinere boekenwinkel ontworpen in de Haarstraat. Daarbij verbouwde hij twee huisjes tot een kleine bookshop. We kennen Vincent al sinds de jaren 80 toen hij architectuur studeerde in Gent en bij ons zijn boeken kocht.”

“Het ModeMuseum zal zich later over de ruimte ontfermen. Over de nieuwe invulling kunnen we nu nog niets prijsgeven”

David Flamée

Woordvoerder MoMu

In het minimalistische interieur in de Nationalestraat vallen over twee verdiepingen vooral de grote glazen pivotdeur en het Spaanse emperadormarmer in de vloer op. Het pand beschikt ook over vaste meubels. “Het ModeMuseum zal zich later over de ruimte ontfermen”, zegt MoMu-woordvoerder David Flamée. “Over de nieuwe invulling kunnen we nu nog niets prijsgeven.”

De Antwerpse vestiging van Copyright sluit haar deuren definitief op 1 juni. Van 1 tot en met 22 mei organiseert de boekhandel een stockverkoop met 50 tot 70% korting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners