© ATV

Rik Devillé en vijf anderen krijgen eredoctoraat van Universiteit Antwerpen

Antwerpen -

De Universiteit Antwerpen heeft donderdag zes eredoctoraten plechtig uitgereikt. Priester Rik Devillé kreeg een eredoctoraat voor algemene verdiensten voor zijn inspanningen voor slachtoffers van misbruik in de kerk.

Bron: ATV

Ook de in Antwerpen wonende Nigeriaanse kunstenares Otobong Nkanga kreeg een eredoctoraat voor algemene verdiensten. Voorts was er een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten voor prof. dr. Christopher Butler (University of Oxford), prof. dr. Paul Cotter (University College Cork), prof. dr. Marc Koper (Universiteit Leiden), en prof. Katharina Pistor (Columbia Law School).

LEES OOK. ‘Godvergeten’ wordt nu ook uitgezonden in Wallonië: “Kerk mag nieuwe golf slachtoffers van kindermisbruik verwachten”

Een eredoctoraat voor algemene verdiensten wordt toegekend door de rector van de universiteit. “Rik Devillé verdient volgens de universiteit een eredoctoraat als klokkenluider voor kindermisbruik in de kerk”, zegt rector Herman Van Goethem. “Hij is een priester én activist, al vele jaren strijdend tegen onrecht, die een baanbrekende rol heeft gespeeld in dit verhaal. We geven hier ook aan: er is nog altijd commotie over en eigenlijk gaat dit leed nooit voorbij. De kerk heeft intussen misschien wel juridische antwoorden gegeven, maar moet zich misschien eens afvragen of ze ook geen rituele verantwoordelijkheid moet opnemen. Dat kan in herdenkingen, zoals gebeurt voor aanslagen, bijvoorbeeld. Een groot algemeen ritueel gebaar in het kader van herdenking en verzoening.”

Devillé zelf gaf aan de erkenning te willen delen. “Dit is eigenlijk een erkenning voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk in Vlaanderen”, zegt hij. “Het is ook een oproep om al deze onuitgesproken en bijna onuitspreekbare verhalen, ook die verborgen onder grafstenen en in archieven, een wetenschappelijke benadering te geven. Ik wil ook iedereen bedanken die al 30 jaar mee onze strijd voert.”

LEES OOK. Ze werd aangerand door priester, maar zelf opgesloten: Rik Devillé zo geraakt door verhaal Eva dat hij er boek over schreef

Otobong Nkanga is een Nigeriaans-Antwerps beeldend kunstenaar, die onder meer tekeningen en sculpturen maakt, maar ook performances. “Otobong is een van de belangrijkste kunstenaars van het moment”, vindt Van Goethem. “Ze had onder meer tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon en het MUHKA in Antwerpen. Ze onderzoekt de interculturele diversiteit, waarbij ze het herstellende potentieel van connectiviteit bespeelt, op zoek naar een meer leefbare toekomst. Net als Rik Devillé doet Otobong Nkanga aan verbinden en helen.”

De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen droeg prof. dr. Christopher Butler voor. Hij wordt gezien als “een autoriteit op het vlak van onderzoek naar infectieziektebestrijding in de context van antimicrobiële resistentie en andere pandemieën”, klinkt het. Prof. dr. Paul Cotter krijgt dan weer een eredoctoraat van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. Hij is gespecialiseerd in de microbiologie van gefermenteerd voedsel. De Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen geeft een eredoctoraat aan prof. dr. Marc Koper, een expert in elektrochemie en in het bijzonder elektrokatalyse. De Faculteit Rechten tot slot koos voor prof. Katharina Pistor, die zich in haar werk richt op de raakvlakken tussen recht, vermogensvorming en ongelijkheid.

De eredoctors krijgen niet alleen een grote eer toebedeeld, ze geven ook iets terug aan de universiteit. Ze engageren zich om een masterclass te geven, en zo hun expertise te delen met Antwerpse wetenschappers en studenten en met het werkveld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV