De feiten speelden zich zes jaar geleden af in café ’t Sas in de Hanswijkstraat.© Stijn Van de Sande

Steekpartij in café ’t Sas na zes jaar eindelijk beslecht: tien maanden cel voor beide partijen

Mechelen -

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel voor hun betrokkenheid bij een vecht- en steekpartij in café ’t Sas in Mechelen. Tijdens het proces bleven de twee naar mekaar wijzen als aanstoker van het incident.

Theo Derkinderen

De feiten dateren ondertussen al van zes jaar geleden en speelden zich af in de toiletten van café ’t Sas, in de Hanswijkstraat. Omstreeks half vier ’s nachts zagen de bezoekers van het café eerst M.H. (55) uit het toilet komen met een bebloed hemd, wat later gevolgd door W.L. (56). Hij bloedde aan zijn gezicht. “Heel snel werd duidelijk dat M.H. drie gapende steekwonden had, veroorzaakt door de uithaal met een mes. Bij een van die uithalen werd een darm van het slachtoffer geperforeerd en bleek een spoedoperatie noodzakelijk”, lichtte procureur Philippe Van Ingelgem toe. “W.L. bleek dan weer een wonde te hebben aan de neus en wang. Het mes dat hij gebruikt had om M.H. te verwonden, werd later teruggevonden in een waterreservoir in de damestoiletten.”

De versies die beide mannen aflegden, bleken haaks op mekaar te staan. W.L. hield vol dat hij als eerste werd aangevallen door M.H. en met zijn hoofd tegen een urinoir was terechtgekomen. “Hij verklaarde schrik te hebben om te worden doodgeslagen en haalde dan maar met een dolk uit. M.H. van zijn kant hield vol dat hij zonder reden eerst met een scherp voorwerp werd aangevallen en zich ook alleen maar verdedigd had.”

Getuige

Een reconstructie bracht evenmin duidelijkheid over wat er zich precies had afgespeeld. Drie jaar na de feiten meldde zich evenwel een getuige. Die verklaarde op het toilet te hebben gezeten tijdens de schermutseling. “En hij bevestigde het verhaal van W.L. Dat M.H. de eerste man was die aanviel”, aldus nog de aanklager. “Maar dat W.L. drie maal met een mes stak in de buurt van de romp, dat blijft voor ons als parket wel een poging tot doodslag.”

Advocaat Wouter Smets hield vol dat zijn cliënt nooit de intentie had om iemand te doden. Meester Marc Hendrickx bleef volhouden dat M.H. eerst werd aangevallen met een mes en dat hij als reactie daarop heeft geslagen. De advocaat hield vol dat de getuige onmogelijk iets had kunnen zien vanop het toilet.

De rechtbank oordeelde nu dat er geen sprake was van een poging tot doodslag, maar van slagen en verwondingen en veroordeelde de twee hoofdrolspelers tot tien maanden cel met uitstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen