Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

Nieuws
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer ‘zijn verantwoordelijkheid’ neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 22:42
Afbeelding
beeld anp

Volgens Marcouch is het demonstratierecht ‘heilig en de hoeksteen van onze democratie’, maar er moeten ook grenzen gesteld worden. Hij pleitte bij Nieuwsuur voor het verbieden van ‘haatdaden’, zoals ook discriminatie verboden is. Onder haatdaden valt volgens de Arnhemse burgemeester bijvoorbeeld het verbranden van korans of het verbranden van regenboogvlaggen.

Demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) lieten de Tweede Kamer vrijdag weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de grenzen van het demonstratierecht. Volgens hen is een onderzoek nodig gezien het toenemende aantal demonstraties waarbij bewust de grenzen zouden worden opgezocht of overtreden.

Een verbod op koranverbrandingen zoals in Denemarken zien De Jonge en Yeşilgöz niet zitten, maar ze houden wel in de gaten welk effect het verbod daar heeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. 'Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten', aldus het OM.

Afbeelding

Universiteit Parijs wijst eisen pro-Palestijnse betogers af

De prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po weigert tegemoet te komen aan eisen van pro-Palestijnse demonstranten. Die willen dat de banden met Israëlische universiteiten worden herzien.

Afbeelding

Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot 'samenzwering' met oliekartel OPEC. Het is ex-Pioneer baas Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt..

Afbeelding

Leider Griekse neonazipartij Gouden Dageraad komt vervroegd vrij

Nikolaos Michaloliakos, de leider van de beruchte Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, komt vervroegd vrij. Hij zat sinds 2020 een celstraf van 13,5 jaar uit, onder meer voor het runnen van een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden en aanvalle..