Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

Nieuws
Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 21:31
Afbeelding
beeld anp

Het vervoersbedrijf maakte in januari al afspraken met de bonden over een nieuwe cao. Maar later kondigde FNV aan opnieuw met de NS in gesprek te willen. Volgens de bond was er "onvoldoende draagvlak" voor het cao-akkoord. FNV-leden vonden bijvoorbeeld dat de voorgestelde loonsverhoging niet genoeg was.

In de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag slaagden de partijen erin om tot een nieuwe deal te komen, waardoor de lonen van sommige medewerkers extra worden opgekrikt. Ook krijgt een deel van het personeel een eenmalige bonus.

'Stevig verbeterd draagvlak'

Met de nieuwe afspraken is driekwart van de FNV'ers bij de NS akkoord gegaan. De bond spreekt van "een stevig verbeterd draagvlak" voor de nieuwe cao. "Wat ons betreft kunnen we nu de cao ondertekenen. Uiteraard wachten we op de uitslagen van de andere bonden. Die worden in de loop van volgende week verwacht."

Maar bij de ledenraadpleging van FNV heeft 23 procent tegengestemd en 2 procent van de leden onthield zich van stemming. "De boodschap van vooral de tegenstemmers is duidelijk en ontgaat ons zeker niet", zegt FNV daarover. "Dit resultaat - zelfs met het verbeterde draagvlak - doet niets af aan het feit dat op tal van onze voorstellen niet alles is bereikt waarvoor we ons inzetten. We zullen het volgende cao-seizoen dus wederom flink aan de bak moeten."

Volgens de nieuwe cao, die loopt tot 1 maart volgend jaar, gaan de lonen van NS-personeel met gemiddeld 6,6 procent omhoog. Hoewel de cao-onderhandelingen moeizaam verliepen, is er dit keer niet massaal gestaakt. In september 2022 staakte NS-personeel nog wel voor hogere lonen. Reizigers in heel Nederland hadden hier last van. Uiteindelijk wist het personeel toen ruim 9 procent meer loon te bedingen tot eind 2023.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. 'Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten', aldus het OM.

Afbeelding

Universiteit Parijs wijst eisen pro-Palestijnse betogers af

De prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po weigert tegemoet te komen aan eisen van pro-Palestijnse demonstranten. Die willen dat de banden met Israëlische universiteiten worden herzien.

Afbeelding

Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot 'samenzwering' met oliekartel OPEC. Het is ex-Pioneer baas Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt..

Afbeelding

Leider Griekse neonazipartij Gouden Dageraad komt vervroegd vrij

Nikolaos Michaloliakos, de leider van de beruchte Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, komt vervroegd vrij. Hij zat sinds 2020 een celstraf van 13,5 jaar uit, onder meer voor het runnen van een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden en aanvalle..

Afbeelding

Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

Afbeelding

Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht.