De verjaardag van het Cursuscentrum werd feestelijk gevierd in cultuurcentrum Zwaneberg.© RR

Heists Cursuscentrum viert veertigste verjaardag: “Ontstaan uit werkzoekendenwerking in periode van crisis”

Heist-op-den-Berg -

Het Cursuscentrum van Heist-op-den-Berg bestaat veertig jaar. Inmiddels staan er 179 vrijwillige lesgevers paraat om meer dan 1.500 cursisten een ruim opleidingsaanbod aan te bieden. De verjaardag werd woensdagavond samen met de vrijwilligers en hun partners gevierd in cultuurcentrum Zwaneberg.

Kristof Van Rompaey

“De grondslag voor het Cursuscentrum werd gelegd in een tijd van hoge werkloosheid”, zegt bevoegd schepen Wim Van den Bruel (CD&V). “Het oorspronkelijk doel was om ervoor te zorgen dat mensen aan de slag konden blijven en kennis konden blijven opdoen tijdens die periode van crisis. Zo is het gaandeweg geëvolueerd naar het Cursuscentrum dat we nu kennen, een plek die wordt gedragen door vrijwillige lesgevers die hun kennis willen overdragen aan een breed publiek.”

Het Curuscentrum groeide voort uit de toenmalige werkzoekendenwerking.© RR

Dit jaar noteerde het Cursuscentrum 2.969 inschrijvingen en 1.547 unieke deelnemers. Dat betekent dus dat behoorlijk wat cursisten zich voor meer dan een opleiding inschrijven. Het aanbod is divers en opgedeeld in tien thema’s.

Torengebouw

“Je kunt bij ons terecht voor cursussen computer en smartphone, creatieve cursussen, denksporten, feel good cursussen, fotografie, koken, natuurbeleving, sport en beweging en allerlei taalcursussen”, legt teamcoördinator Denise Beerten uit. “Onder het luik ‘Rondom ons’ vind je allerlei algemeen vormende cursussen terug, bijvoorbeeld over de werking van het gevangeniswezen. Die cursus wordt gegeven door de ex-directeur van Leuven-Centraal.”

Vier keer per jaar organiseert het Cursuscentrum een tweedehandsbeurs.© RR

Vier keer per jaar organiseert het Cursuscentrum ook een tweedehandsbeurs met kinderkleding, speelgoed en babyuitzet in cc Zwaneberg. “Dat is gegroeid in de periode toen we nog als werzoekendenwerking fungeerden”, legt Beerten uit. “Financiële overwegingen speelden daarin een rol, maar duurzaamheid heeft er ook altijd in meegespeeld.”

De cursussen werden lange tijd gegeven in de gemeentelijke academie. In 2007 verhuisde de werking naar het torengebouw in Heist-centrum. Wat later werd ook de historische boterhal aan Bergop mee in gebruik genomen. “De werking van het centrum is behoorlijk uniek door de grootte en omdat het vanuit het lokaal bestuur georganiseerd wordt”, legt Beerten uit. “Het groeide vanuit de werkzoekendenwerking en de gemeente bleef dat ondersteunen.”

Gemeenschapsgevoel

Tijdens de verjaardagsviering bij cc Zwaneberg lag de focus op de vrijwilligers zelf. Er kwam onder meer ook iemand aan het woord die al 35 jaar cursussen volgt. “De kracht van het vrijwilligerswerk stond in de kijker, maar er werd ook aangetoond waarom cursisten graag blijven langskomen”, zegt Beerten. “Dat heeft niet enkel te maken met de cursussen op zich, maar ook met het gemeenschapsgevoel en het sociaal contact dat eruit voortvloeit. Er worden vriendschappen gesmeed en vaak spreken cursisten ook na de cursussen nog af.”

“Cursisten blijven graag langskomen. Dat heeft niet enkel te maken met de cursussen op zich, maar ook met het gemeenschapsgevoel en het sociaal contact dat eruit voortvloeit. Er worden vriendschappen gesmeed en vaak spreken cursisten ook na de cursussen nog af.”

Denise Beerten

Teamcoördinator

Schepen Van den Bruel is trots op de werking en de complimenten die het Cursuscentrum kreeg van Eva Hambach, directeur van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. “Ze maakte ons erop attent dat ons centrum uniek is op het gebied van aanbod en werking”, zegt hij. “De ondersteuning die we vanuit het lokaal bestuur bieden aan onze vrijwillige lesgevers zit op een hoog niveau, een grote pluim voor teamcoördinator Denise en haar ploeg.”

Een aantal cursisten stond woensdagavond paraat om een handje te helpen tijdens de verjaardagsviering.© Kristof Van Rompaey

De Blauwe zaal van cc Zwaneberg liep goed vol voor het verjaardagsfeest.© Kristof Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners