Direct naar artikelinhoud
Radiolicenties

Bom onder radioplan Gatz? Hit FM moet uit ether na misleidende informatie

Recording equipment in studio. Studio microphone with headphones and mixer background. Elevated viewBeeld Thinkstock

De nieuwe 'vrouwenradio' Hit FM moet al uit de ether. Op vraag van Topradio schorst de Raad van State de erkenning van Hit, omdat die loog over een samenwerking met Flair. Een bom onder het radioplan van minister Gatz?

In het inmiddels beruchte frequentieplan van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld), dat eind vorig jaar van kracht werd, was er slechts plaats voor vier netwerkradio's. Topradio moest in de strijd voor een van de begeerde plekken net de duimen leggen voor Hit FM, de voormalige non-stopradio die zich nu profileerde als  eerste 'vrouwenradio'. "De zender richt zich op de leefwereld en interesses van actieve vrouwen en hun gezinnen", zei Gatz bij de bekendmaking. En: "Hit FM zal samenwerken met magazines als Flair."

Topradio liet het daar niet bij en stapte naar de Raad van State. Want volgens het radiostation steunde de toekenning van Hit op foute informatie en was er helemaal geen samenwerking met Flair

Minister Sven Gatz.Beeld BELGA

In zijn aanvraagdossier spreekt CFM nv, het mediabedrijf achter Hit, van een 'structurele overeenkomst' met het vrouwenblad. En in de baseline heeft het het over 'Radio met Flair'. Maar in een mail aan Topradio verklaarde de brandmanager van Flair dat er geen sprake was van een bindend engagement. Dat het enkel ging om nog lopende gesprekken.

De Raad van State geeft Topradio nu, na een spoedzitting, gelijk. Volgens de Raad was het zogezegde partnerschap met Flair een van de factoren waarom Hit de begeerde licentie-erkenning kreeg. Omdat zo'n partnerschap "niet bestond" op het ogenblik dat CFM nv de erkenningsvraag indiende, "berust de beoordeling op een feitelijk fout motief", klinkt het.  Gevolg: de licentie-erkenning van Hit FM is geschorst.

Blufpoker

"Hit FM heeft blufpoker gespeeld maar heeft verloren. Het dacht wellicht dat zijn beweringen niet gecontroleerd zouden worden, en dat was in eerste instantie ook het geval", reageert Bruno Heyndrickx van Topradio. Heyndrickx hoopt dat Topradio nu de plek van Hit mag innemen en alsnog een netwerklicentie krijgt. "We kwamen net na Hit in de ranking na de beoordeling. En nu blijkt er nog sprake van zware misleiding van een malafide kandidaat."

Maar minister van Media Sven Gatz wil nog niets kwijt over de beslissing van de Raad van State. CFM zegt de beslissing van de Raad van State "niet te begrijpen", en ontkent plots dat ze ooit stellig over een partnerschap met Flair spraken.

'Wij kwamen net na Hit FM in de ranking na de beoordeling. En nu blijkt er nog sprake van zware misleiding van een malafide kandidaat'
Bruno Heyndrickx, Topradio

Vraag is of de beslissing meteen een bom legt onder het hele, al omstreden frequentieplan van Gatz? Dat plan moest meer rust brengen in het radiolandschap, door te snoeien in het aanbod en de overblijvende spelers meer overlevingskansen te bieden. Alleen lijkt er van rust weinig sprake.

Andere radiostations die uit de boot vielen in het nieuwe plan, zoals Radio Maria en Club FM, stapten ook al naar de Raad van State om de beoordelingen aan te vechten. De deur lijkt nu ook open te staan voor schadeclaims. Topradio, intussen enkel nog digitaal te beluisteren, liet al verstaan dat het in die twee maanden zonder licentie al heel wat reclame-inkomsten misliep.

Oppositielid Bart Caron (Groen) raadt aan het nieuwe frequentieplan niet meteen op te blazen. "Niemand wil terug naar het rommeltje van daarvoor. Maar aan de beoordelingsprocedure schort wel nog iets, als je niet kunt checken of een radiostation de waarheid spreekt en zal doen wat het belooft in zijn aanvraag. Dan riskeer je met enkel lucht te eindigen."