Direct naar artikelinhoud
Tv-tips

Vanavond zijn er weer enkele topfilms op tv

Een beeld uit de film 'Café Derby'.Beeld Menuet

Zondagavond is het uitgelezen moment om nog even rustig in de zetel te hangen, vooraleer de drukke werkweek weer op gang komt. In onze tv-tips zitten alvast enkele filmparels. Een volledig overzicht van het tv-aanbod vindt u hier.

Café Derby

1985. Wanneer de geboren commerçant Georges de kans krijgt om Café Derby te huren én hoort dat de paus op het terrein ernaast een openluchtmis zal opdragen, overtuigt hij vrouw, kinderen en collega's van zijn briljant plan. Want Georges kan alles verkopen.

Met deze tragikomedie maakte regisseur Lenny Van Wesemael haar langspeelfilmdebuut. Ze vertelt feitelijk het verhaal van haar eigen familie en overleden vader, een olijke marktkramer met een kroostrijk gezin die het hoofd boven water probeerde te houden. Wim Opbrouck is de perfecte persoon o0m gestalte te geven aan het hoofdpersonage en loopt zo met de hele film weg.

Om 21.15 uur op VTM.

Escape from New York

Snake Plissken, een gedecoreerde oorlogsheld, wordt opgepakt wegens misdaden en naar de zwaarbewaakte gevangenis van Manhattan Island overgebracht. Net op dat moment stort het presidentiële vliegtuig neer op het eiland. De president kan zich redden maar valt in de handen van de gevangenen. De overheid vraagt Snake om de president uit Manhattan Island te loodsen, in ruil voor gratie.

In deze tot cultfilm uitgegroeide eighties-thriller van John Carpenter vertolkt een weergaloze Kurt Russell de iconische rol van Snake Plissken.

Om 20.40 uur op CAZ.

The Bourne Ultimatum

Jason Bourne probeert nog steeds de ware toedracht omtrent zijn identiteit en zijn verleden als huurmoordenaar te achterhalen. In Moskou kan hij ternauwernood aan een moordaanslag, opgezet door zijn vroegere opdrachtgever, de CIA, ontsnappen.

Vervolgfilms weten zelden de kwaliteit van hun voorgangers te overtreffen, laat staan evenaren, maar de 'Bourne'-filmreeks wist die trend te doorbreken. 'The Bourne Identity' werd in 2002 een onverhoopt succes en 'The Bourne Supremacy' verfijnde die formule dankzij de strakke regie, de fantastische stunts en het intelligente scenario. 'The Bourne Ulltimatum' deed daar nog een schepje bovenop en werd het absolute toppunt van de reeks.

Om 20.35 uur op Q2.

VPRO Tegenlicht

'Shoppen volgens China.' China beschouwt de data die zij tijdens het onlineshoppen via webshops als Alibaba en Tencent van haar burgers verzamelt als een schatkamer die niet in vreemde handen mag komen. De Chinese overheid is nu al bezig om consumentenprofielen op te stellen van haar burgers. Hoever is de stap voor de Chinezen om ook de westerse shoppers in dit ratingsysteem mee te nemen als zij onze data hebben?

Om 21.05 uur op NPO2.

La Chana 

Flamencodanseres Antonia Santiago Amador, alias 'La Chana', was in de jaren zestig en zeventig een levende legende. Op het hoogtepunt van haar roem verdween ze van het podium en niemand wist waarom. Na lange afwezigheid bereidt ze zich in Barcelona opnieuw voor op een optreden. Door haar hoge leeftijd is ze slecht ter been, maar haar flamencoziel is nog springlevend.

Om 22.55 uur op Canvas.