Rubenshuis opent nieuw onthaalgebouw en tuin op 30 augustus

Antwerpen -

Het nieuwe onthaalgebouw van het Rubenshuis aan Hopland gaat op 30 augustus open. Vanaf dan kunnen bezoekers ook in de volledig herdachte Rubenstuin wandelen. Die zal dan in volle bloei staan. Ook de bibliotheek van het Rubenianum gaat open.

fh

De afwerking van het nieuwe Rubenshuis zit zo goed op schema dat nu al de exacte openingsdatum werd meegedeeld. Op 30 augustus wordt het lintje doorgeknipt van de nieuwbouw aan Hopland. De bekendmaking van het feestprogramma volgt later. Bezoekers kunnen op de volledig vernieuwde website van het Rubenshuis inmiddels tickets bestellen.

LEES OOK. Architect Paul Robbrecht mag pronken met Rubenshuis op zijn ‘Antwerps palmares’: “Van online kritiek lig ik niet wakker, wij bouwen op lange termijn”

Bouwvakkers zijn begonnen met de afwerking en inrichting van de zeven bouwlagen. De meeste bibliotheekkasten die doorlopen over alle verdiepingen zijn inmiddels geïnstalleerd. Ook de houtbekleding van de vele trappen zit in de eindfase. De verhuis van ongeveer 2.000 lopende meter boeken van het Rubenianum wordt nog een hele klus. Maar het is de bedoeling dat ook op 30 augustus het studiecentrum heropstart aan Hopland. Nieuw is dat een van de vier verdiepingen die de bibliotheek beslaat, vrij toegankelijk wordt voor het grote publiek, dat zelf boeken en magazines uit de rekken kan halen.

Digitaal

Vanuit de bibliotheek is er een prachtig zicht op de tuin. Die is opnieuw aangeplant met meer dan 17.500 bloemen en struiken. Modeontwerper Dries Van Noten gaf daarbij kleurenadvies. In de kelderverdieping komt Rubens Experience, dat de toeschouwer digitaal onderdompelt in de wereld van Rubens. Die belevingsruimte zal ook op 30 augustus klaar zijn.

De heraangelegde tuin met 17.000 planten.© Joris Herregods

Daarmee wordt de eerste fase van het masterplan van de Rubenshuissite afgerond. De tweede fase behelst de restauratie van de historische kunstenaarswoning aan de Wapper en het Kolveniershof in de Kolveniersstraat. De opening daarvan is voor 2030. Tot dan krijgt de bezoeker wel al tijdelijk opgestelde kunstschatten van Rubens te zien in de nieuwbouw aan Hopland. 

Architect Paul Robbrecht bij een van de barokke wenteltrappen.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV