© Tommy Maes

Alleen water en melk in Geelse basisscholen

Alle Geelse basisscholen schrappen vanaf 1 september suikerhoudende dranken uit hun aanbod. De scholen tekenden vrijdag een charter. Kraantjeswater zal extra gepromoot worden.

Tommy Maes

Veel Geelse basisscholen zijn dit schooljaar al overgeschakeld naar water, maar vanaf volgend schooljaar worden overal suikerhoudende dranken geweerd. Dat engagement hebben de scholen vastgelegd in een charter op initiatief van de Geelse Gezondheidsraad.

“Frisdranken, vruchtensappen en andere zoete drankjes zijn heel slecht voor de tanden van kinderen”, zegt tandarts en lid van de Gezondheidsraad Koen Bakelants. “Dat komt niet alleen door de suikers, maar vooral door de zuren die in de drankjes zitten. Uiteraard willen we dat niet verbieden, maar we willen kinderen aansporen om meer water te drinken. De bedoeling is eigenlijk dat kraantjeswater opnieuw als gewone drank wordt gezien en frisdranken eerder in mindere mate worden gedronken. We zijn heel blij dat de scholen daarin willen meestappen.”

Toch ligt dat volgens schooldirecteur Gie Geuns van basisschool Sint-Dimpna niet voor de hand. “Veel scholen boden vruchtensap of zoete melkdrankjes aan tijdens de middagpauze om precies de opvang in die periode te betalen”, vertelt hij. “Dat was bijvoorbeeld bij ons het geval. Dankzij een samenwerking met een lokale drankhandelaar konden we rekenen op extra tafels en stoelen voor schoolfeesten. We hebben uiteindelijk een oplossing gevonden zodat we vanaf januari al enkel melk en water aanbieden. De gezondheid van de kinderen blijft natuurlijk primeren. En de overgrote meerderheid van de ouders staat daarachter. We hebben nog andere gezondheidsacties opgezet, zoals een project rond fruit en groenten. Dankzij een lokale handelaar en een subsidie van de overheid kunnen we een dag in de week een stuk fruit of een groente uitdelen aan onze kinderen.”

Meerdere campagnes in Geel

Ondertussen is de Geelse Gezondheidsraad al een aantal jaren actief in Geel. “In die tijd zijn er al diverse initiatieven opgezet”, zegt schepen van Zorg en Gezondheid Griet Smaers (CD&V). “Zo is er bijvoorbeeld een rookstopcampagne waarbij veel mensen gestopt zijn met roken. Daarnaast zijn er campagnes opgezet rond geestelijke gezondheid en beweging. Ook kankerpreventie is een belangrijk thema. Naast het charter rond ‘Water op School’ hebben we ook het nieuwe charter ‘Gezonde Gemeente’ 2019-2024 getekend.”