© ANNELIES FREDERICKX

Eerwaarde schenkt matchbal voor grote voetbalderby tussen zijn parochies

Flandria en Poppel betwisten zaterdagavond de grote Ravelse voetbalderby. De gemoederen laaien ongetwijfeld weer hoog op, maar één man houdt letterlijk de kerk in het midden. Eerwaarde Herman Janssen, grote voetbalfan, schenkt de matchbal voor de ontmoeting tussen zijn twee parochies.

Annelies Frederickx

Eerwaarde Herman Janssen noemt zichzelf geen voetbalpastoor, maar een pastoor die van voetbal houdt. “Ik ben wel een van de enigen, merk ik zelf. Maandelijks vergaderen we met de pastoorsgroep en mijn collega’s zijn het voetbal niet zo genegen als ik. Ik heb zelf ooit gevoetbald, niet in competitieverband weliswaar, maar met de studentenclub of een buurtploeg. Later ging ik kijken naar mijn schoonbroers bij Nederweert.”

Meeste spelers gedoopt

“In Nederland is mijn favoriete club PSV en in België heb ik een boontje voor Club Brugge. Dat is op het hoogste niveau, maar ik volg het voetbal vooral op provinciaal vlak. Iedere zondagavond zoek ik meteen de resultaten op van alle clubs uit de buurt, maar ook van Exc. Vorst, waar ik ooit ook pastoor was. Als het om een speciale match gaat of echt spannend is, wandel ik om kwart over vijf naar de kerk om te kijken of de blauw-gele vlag gehesen is aan het supporterslokaal. Ik ben altijd een vurig supporter geweest van Poppel, maar dat is niet verwonderlijk natuurlijk. Ik ben nu 42 jaar actief in deze parochie en dat schept een band. Ik heb de meeste spelers zelfs nog gedoopt of het vormsel gegeven.”

“Toen ik in Poppel arriveerde, kwam de voetbalclub bij mij aankloppen met de vraag of ik een matchbal wilde schenken en daar ben ik meteen mee akkoord gegaan. Wellicht heb ik de meeste matchballen ooit geschonken. Bij Poppel hou ik die traditie nu al veertig jaar in ere en vermoedelijk doen weinig bedrijven mij dit na. Er geldt trouwens ook een bijgeloof, want de club meent te weten dat er altijd gewonnen wordt wanneer ik de matchbal schenk.”

Gelijkspel

“Toen ik in 1990 ook pastoor werd in Ravels-Centrum, was Flandria er natuurlijk als de kippen bij om mij ook om een matchbal te vragen. Ik doe dat natuurlijk het liefst tijdens de grote derby zoals vanavond. Ik herinner me trouwens nog mijn eerste derby tussen de twee parochies. Ik kwam wat later aan op de match en meteen vroegen enkele jongeren voor welke ploeg ik ging supporteren. Ik antwoordde, dat ik hoopte op een gelijkspel, maar dat was niet vanuit mijn hart gesproken. Toen had ik nog een grotere binding met Poppel, maar nu wens ik beide teams de zege toe.”

Eerwaarde Herman Janssen hanteert nog een traditie. Alle belangrijke wedstrijden worden aangekondigd tijdens de mis. “Wanneer er iets speciaals te gebeuren staat, vermeld ik dat inderdaad op het einde van de viering tijdens de mededelingen. Ik roep dan wel eens op om extra voor Poppel te supporteren en dan hoor ik enkele parochianen smakelijk lachen. Voetbal hoort bij het parochieleven, dus waarom zou ik er niet over praten tijdens de mis?”