© atv

Geveltuin van Peter in Wetstraat moet na 20 jaar weg: “Nu wordt hier een punt van gemaakt? We moeten toch vergroenen?”

Antwerpen -

Het moet de meest fleurige gevel van Antwerpen-Noord zijn, die van Peter Felix in de Wetstraat. Maar na twintig jaar heeft hij van de stad het bericht gekregen dat hij zijn geveltuintje moet verwijderen, met een GAS-boete van 150 euro erbovenop.

Jan Stassijns

“Van de pot gerukt”, vindt Peter Felix. Na twintig jaar moet hij zijn geveltuin verwijderen. Waarom? ”De planten zouden te veel plaats op het voetpad innemen”, zegt Peter. “Maar iedereen kan gewoon passeren, van rolstoelen tot buggy’s. Ik heb nooit klachten gehad.”

Peter vernam het nieuws via een brief, die vergezeld was van een GAS-boete. Zonder waarschuwing of gesprek vooraf. “Ik snap er niets van”, zegt hij. “De tuin staat hier al twintig jaar. Ik vind het raar dat ze hier nu ineens een punt van maken. We moeten toch vergroenen?”

© Jan Van der Perre

Ook de buurt is al in actie geschoten. Buurtbewoonster Katrien Van Den Bleeken heeft een petitie opgestart voor het behoud van Peters geveltuin. “Het was een impulsieve ingeving”, zegt Katrien. “Maar hij mag echt niet verdwijnen. De jongste jaren is onze straat heel wat groener geworden, voordien was het een en al beton. En het tuintje van Peter brengt kleur in de straat. Het fleurt alles op. Iedereen wordt er blij van en Peter zit ook vaak voor zijn deur, klaar voor een babbeltje.”

De petitie werd in enkele uren tijd al 175 keer ondertekend. En Peter geeft de strijd niet op. “Ik heb verzet aangetekend”, zegt hij. “En ik hoop dat ik gelijk krijg, maar dat zullen we pas over enkele weken weten.”

De stad Antwerpen benadrukt dat ze geveltuinen aanmoedigt, maar dat er regels zijn waar bewoners zich aan moeten houden. “Geveltuinen en vergroening in onze stad zijn zeer welkom”, zegt Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad. “Maar dit mag niet ten koste gaan van stadsgenoten die daardoor niet meer op het voetpad kunnen passeren. Onze toezichters deden al een vaststelling voor dit pand in oktober vorig jaar. In januari werd verschillende malen geprobeerd om de eigenaar te contacteren om hem aan te manen zich in regel te stellen. Aangezien dit niet lukte, werd een pv opgesteld.”

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV