Direct naar artikelinhoud
NieuwsWeerbericht

‘Het is nog niet gedaan met regenen’: ook vannacht nog kans op lokaal onweer

Voeren kreeg vrijdagnacht te maken met grote overstromingen.Beeld BELGA

Het is nog niet gedaan met de regen. Een stortvloed zoals gisteren moeten we niet verwachten, maar lokaal kan het onweer ook zaterdag nog voor overlast zorgen.

Deze namiddagvallen de lokale buien vooral in de Ardennen. Tegen de avond kunnen er intense onweersbuien zijn bij de Nederlandse en Duitse grens.

Dat kan opnieuw voor overlast zorgen, zegt weervrouw Jill Peeters aan HLN. “We komen uit een periode met heel veel regen. De bodem is verzadigd en op dit moment staan er ook nog weinig landbouwgewassen op de akkers. Dat wil zeggen dat de neerslag die er valt niet kan worden vastgehouden op de akkers. Er zijn ook meer en meer regio’s zonder natuur, maar met veel verharding. Op die plekken stroomt de regen ook gewoon weg. Die optelsom zorgt ervoor dat elke regendruppel die valt, niet rustig de bodem kan intrekken en dus afstroomt richting beken en rivieren.”

Zaterdag schommelen de maxima tussen de 15 graden in de Ardennen en 21 graden in de Kempen, volgens het KMI. Vannacht is er ook weer kans op onweer, al zal het op veel plaatsen blijven bij nevel en mist. In het oosten en zuiden kan er een beetje regen vallen. De minima liggen tussen 7 graden in de Ardennen en 13 graden aan zee.

Zondagochtend is het grijs met op veel plaatsen kans op nevel, mist of lage bewolking. Na het optrekken van het ochtendgrijs komen er brede opklaringen maar in de namiddag ontstaan er vooral in het binnenland buien, die in het uiterste zuiden van het land vergezeld kunnen zijn van onweer. Later in de namiddag kunnen er ook in het noordoosten onweersbuien ontstaan. De maxima variëren van 16 tot 22 graden.

Maandagstart rustig met kans op nevel, mist en lage bewolking ten zuiden van Samber en Maas. Elders begint de dag met brede opklaringen. In de loop van de namiddag ontstaan er buien, met lokaal ook onweer. Aan zee lijkt het droog en veelal zonnig te blijven. De maxima schommelen tussen 16 en 21 graden.