© Photo News

Veel vragen rond laatste rechte lijn voor KRC Genk in de reguliere competitie

Meestal is er stront aan de knikker als je de term ‘verdienstelijk’ vaak hoort vallen na een wedstrijd. Zo ook zondagavond in de Luminus Arena, waar KRC Genk alleen punten voor vlijt scoorde. Moedig, weerbaar en strijdvaardig, maar met lege handen. Het voorspelt weinig goeds voor het slot van de competitie. Onder de noemer ‘mathematisch kan het nog’, een uitdrukking die ook zelden mooi weer voorspelt, blikken we vooruit met enkele vragen.

Marnik GEUKENS

Hoe liggen de kansen puur cijfermatig?

Nog zes keer winnen

Onwaarschijnlijk maar waar: ook met 27 punten uit 22 wedstrijden en een 11 op 33 voor eigen publiek staat nummer negen KRC Genk op amper twee punten van de zesde plaats. Daar staat op dit moment Standard, dat nog tegen de volledige top drie (Club Brugge, Charleroi, Anderlecht) het veld in moet. Overigens staat nummer 14 Zulte Waregem op amper zes punten van de zesde plaats. Met negen ploegen op een zakdoek en iedereen die tegen iedereen kan winnen, is de kans erg groot dat aan het eind van de rit 45 punten kunnen volstaan voor een plaats in play-off 1. Dat betekent dat Genk nog achttien punten nodig heeft en zes van zijn acht wedstrijden moet winnen. Die matchen zijn Lokeren, Moeskroen, Waasland-Beveren en Club Brugge uit, terwijl STVV, Zulte Waregem, Antwerp en AA Gent nog in Genk op bezoek komen.

Voor alle duidelijkheid: Racing heeft dit seizoen welgeteld zes keer gewonnen… op 22 speeldagen. Maar, inderdaad: mathematisch kan het zeker nog.

Is er nog nieuws uit de lappenmand?

Ingvartsen, Schrijvers en Colley bij zeven zieken

Je kan er moeilijk naast kijken: de enorme blessurelast heeft Racing Genk dit seizoen veel punten gekost. Probleem is dat de kans erg groot is dat de volle lappenmand ook de volgende weken nog een negatieve invloed gaat hebben. Ten eerste wordt het nog even wachten op de terugkeer van enkele sterkhouders. Voor Bryan Heynen zit het seizoen er zelfs al op. Leandro Trossard krijgt vrijdag in Barcelona pas te horen of hij voorzichtig mag aansluiten bij de groep. Ook Nikos Karelis mag na zijn longembolie pas in de loop van de maand februari weer voluit gaan.

De toestand van Sander Berge en Clinton Mata blijft dan weer precair: de kans op overbelaste spieren bij een te snelle rentree is zo groot, dat men extreem voorzichtig blijft in de voorspellingen rond hun terugkeer. Zijn de halve finales van de beker tegen KV Kortrijk (30 januari en 6 februari) een doel? Coach Philippe Clement waarschuwt in elk geval voor te hoge verwachtingen in de spelers die terugkeren uit blessure. “De meeste van die spelers zijn zo lang out geweest, dat ze tijd zullen nodig hebben om weer op niveau te geraken.”

Philippe Clement zag gisteren Samatta opnieuw individueel trainen, maar werd wel geconfronteerd met een kleine griepepidemie. Ingvartsen, geschorst tegen Anderlecht, werd naar huis gestuurd met een virale infectie.

Ook Schrijvers, die zondag al een futloze indruk gaf, Colley, Nastic, Mata en Jackers haakten om dezelfde reden af, Wouters brak de training voortijdig af.

Gehoopt wordt om iedereen vandaag weer fit op het trainingsveld te krijgen.

Maakt het team progressie onder Philippe Clement?

Weinig punten, meer mentaliteit en diepgang

Puur cijfermatig is het verhoopte effect van de trainerswissel uitgebleven. Drie op negen, inclusief twee thuisnederlagen: de ommekeer blijft voorlopig uit.

Toch zijn er duidelijke tekenen van progressie, zowel op mentaal als op voetbaltechnisch vlak. De ploeg straalt opnieuw wilskracht en vechtlust uit én voetbalt een stuk directer en verticaler. Het enthousiasme slaat ook over naar de tribunes. Coach Clement, die door de gedecimeerde kern beperkt wordt in zijn wisselmogelijkheden, maakt wel duidelijke keuzes. Met Dewaest bracht hij een extra portie onverzettelijkheid in het team. Al ging dat zondag ten koste van de extra snelheid die Aidoo kan brengen.

Clement kiest ook voor een defensief denkende middenvelder. Dat kan woensdag opnieuw Wouters worden, die het prima deed in Oostende. Waardoor Seck kan doorschuiven naar de positie van Malinovskyi. Seck had het vooral defensief moeilijk tegen Anderlecht. Ook door een gebrek aan automatismen, het blijft verwonderlijk dat zijn wintertransfer zo lang aansleepte.

Mogen we nog iets verwachten van de wintermercato?

Paintsil als dekmantel?

Naast een defensieve middenvelder (Ibrahima Seck) wordt door de hardnekkige blessure van Trossard ook een extra buitenspeler gezocht tijdens de wintermercato. De piste Joseph Paintsil wordt een moeilijk verhaal. De 19-jarige Ghanees speelt op huurbasis bij de Hongaarse competitieleider Ferencvaros, dat claimt een geldige aankoopoptie in zijn contract te hebben gelicht. Paintsil weerlegt dat en aast op een onmiddellijke transfer naar Genk, dat de hurende club Ferencvaros een (kleine) vergoeding wil betalen. Daar willen de Hongaren niet van weten, Paintsil verkiest – officieel kreeg hij een malaria-aanval – om voorlopig in Ghana te blijven.

De kans is reëel dat een oplossing in dit verhaal onhaalbaar is vóór 1 februari. In dat geval wil Genk de snelle buitenspeler in juni binnen hengelen, nadat advocaten de rechtsgeldigheid van het contract en de gelichte optie hebben uitgeplozen. En zet Racing nog in op andere pistes tijdens de huidige wintermercato. Hoe ver men daar staat is onduidelijk, mogelijk wordt Paintsil als dekmantel gebruikt om intussen elders een slag te slaan. In elk geval is ook hier weer (te) veel tijd verloren gegaan en valt zelfs te vrezen dat de nieuwkomer pas een meerwaarde zal betekenen op het moment dat de koers in de competitie – en de beker? – al gelopen is.