Verzoener Dirk Wiesé moet proberen team Tom en team Jinnih met elkaar te verzoenen. Meeuws gaat niet aanwezig zijn vanavond.© Joris Herregods, RR

Barst de bom bij Vooruit in Antwerpen en sneuvelt Jinnih Beels als lokaal lijsttrekker of roken socialisten vanavond de vredespijp?

Antwerpen -

Het kan wel eens een spannende avond worden voor de Antwerpse Vooruit-leden. In de loop van de dag was er nog volop overleg. In het ABVV-vakbondsgebouw aan de Paardenmarkt vindt vanaf 20 uur de algemene ledenvergadering plaats. Die kwam er naar aanleiding van het ontslag van schepen Tom Meeuws (Vooruit) en de crisis die het veroorzaakte binnen de afdeling. Je kan het verloop hier vanavond op de voet volgen.

LEES OOK. ANALYSE. Krijgen verzoeners Antwerpse socialisten weer in het gelid? Dit zijn de mogelijke scenario’s

Verzoener Dirk Wiesé (Vooruit) staat voor een immense opdracht. Hij zal samen met drie andere verzoeners de leden weer op één lijn moeten krijgen, zeker met de verkiezingen in juni. Hierover is vandaag nog volop overleg bezig.

Na het ontslag van Meeuws waren er twee kampen ontstaat. Voor de één was Meeuws weinig collegiaal en de mogelijke racistische uitspraken door hem er over. Dit is dan het team Beels. Team Tom vindt dat de ex-schepen onheus werd behandeld en onvoldoende steun kreeg door onder meer schepen Beels en de Antwerpse voorzitter Sascha Luyckx.

Welk kamp wint?

Hoe groot elk kamp is, is moeilijk in te schatten. Enkele Antwerpse Vooruit-kopstukken spraken zich al uit in het voordeel van Meeuws. Beels zegt zelf dat ze de stilzwijgende meerderheid achter zich heeft en vooral de jongere generatie binnen de partij. Het resultaat van de algemene ledenvergadering zal voor een groot deel afhangen van wie vanavond komt opdagen.

Wiesé zal vooral proberen om de discussie over Beels als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen af te blokken en die uit te stellen tot na de nationale verkiezingen in juni. Beels trekt de lijst voor de Kamer in de provincie Antwerpen. Ook een stemming moet worden vermeden, want dat zou de interne verdeeldheid te veel zichtbaar maken.

Het interview van Beels begin deze week, waarin ze zich nog eens uit sprak over Meeuws, wakkerde de gemoederen bij haar tegenstanders intern weer aan. Dit bemoeilijkt de opdracht van de verzoeners.

LEES OOK. “Ze miste de kans om te zwijgen”: nieuw interview Jinnih Beels over interne crisis bij Vooruit veroorzaakt onvrede

Meeuws afwezig

De verwachtingen zijn dat veel leden afzakken naar de Paardenmarkt. Eén opmerkelijke afwezige zal ex-schepen Meeuws zijn. Hij voelt zich niet geroepen om aanwezig te zijn op de algemene ledenvergadering. De algemene ledenvergadering zal waarschijnlijk enkele uren in beslag nemen.

(svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen