© Olivier Simons

Horecagroothandel Hanos opnieuw open na evacuatie door gaslek

Horecagroothandel Hanos is sinds 13.30 uur opnieuw open, nadat er deze voormiddag een gaslek was ontstaan. Daarbij werden een veertigtal werknemers en een twintigtal klanten geëvacueerd.

siol

“Door een lek in de leidingen kwam deze voormiddag freon gas vrij, een gas dat in de koelsystemen van bijvoorbeeld frigo’s zit”, zegt Tom Timmermans van de brandweerkazerne van Hasselt. “Het gas is niet schadelijk, brandbaar of giftig, en ziet eruit als een mistsluier laag bij de grond. Met de hulp van een technieker van Hanos hebben we de kranen kunnen dicht draaien. Daarna hebben we de winkel twee uur verlucht. Rond 13.30 uur kon de zaak opnieuw open gaan.”

Vlotte evacuatie

Het gaslek was rond 11.15 uur opgemerkt. “Toen een van onze werknemers plots wat mist zag hangen in de winkel, hebben we het zekere voor het onzekere genomen en alarm geslagen”, zegt vestigingsmanager Benny Van Gils. “De evacuatie verliep heel vlot. Een veertigtal werknemers en een twintigtal klanten werd zo snel mogelijk naar buiten geleid. Gelukkig hebben we amper twee maanden geleden nog een brandoefening gehad, dus iedereen wist wat hij moest doen. Ook de klanten bleven niet wachten in de winkel, maar begaven zich meteen naar buiten.”

Een aantal mensen kregen achteraf wel last van wat ademhalingsproblemen. “Maar dat had niks te maken met het gas”, zegt Tom Timmermans. “Het ging om een aantal mensen met een medische voorgeschiedenis. En bovendien was het zeer warm buiten. De ambulance en de MUG zijn langsgekomen, zodat de dokter iedereen kon controleren. Daarna werden de werknemers opgevangen in een hal langs de Hanos.”

© Saul Pauls Asensio